Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu jsou před branami legendární Palmýry

– Bejrút • Aktualizováno
Novinky, kre

Ozbrojenci radikálního Islámského státu (IS) bojovali ve čtvrtek se syrskými vojáky nedaleko starověké Palmýry. Ruiny města zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO jsou podle exilové organizace SOHR v ohrožení. IS by tamní památky mohl zničit podobně, jako to udělal na několika místech v Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Syrský policista hlídkuje u pozůstatků divadla v Palmýře, která bývala jedním z nejdůležitějších center antického světa. Snímek z roku 2014

Článek

Islámský stát v několika posledních dnech zaznamenal úspěchy při postupu pouští v provincii Homs. Při prudkých střetech s vládními jednotkami přišlo o život 110 lidí. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) se džihádisté dostali do vzdálenosti jen dvou kilometrů od Palmýry.

„Palmýra je v ohrožení,“ řekl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Podle jeho slov obsadil IS cestou ze své bašty v údolí řeky Eufrat směrem na východ k městským oázám všechna vojenská stanoviště na trase k městu As-Suchna, které je zhruba 60 km od Palmýry.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

UNESCO popisuje Palmýru jako místo „výjimečné celosvětové hodnoty“. Jsou tam monumentální ruiny města, které v antických dobách bývalo jedním z nejdůležitějších kulturních center.

Podle BBC už byla Palmýra poškozena při předchozích bojích provázejících čtyři roky trvající občanskou válku v Sýrii.

Je navíc ve strategicky důležité oblasti - na cestě mezi metropolí Damaškem a napadeným východosyrským městem Dajr az-Zúr. Poblíž Palmýry jsou také ložiska zemního plynu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Palmyra

Stejný osud jako Nimrúd?

Hrozba možného zničení pozůstatků dobře zachovalých chrámů, ulic s kolonádami a dalších památek z prvního a druhého století je tak velká, že se Palmýrou bude zabývat i mezinárodní konference v egyptské Káhiře. Ta řeší již ztrátu starověkých památek, které radikálové zničili v iráckém Nimrúdu a Hatře. IS je zlikvidoval začátkem tohoto roku. [celá zpráva]

Šéf syrského úřadu pro památky a muzea Mamún Abdulkarím nepochybuje o tom, že pokud Palmýra padne, čeká ji podobný osud jako starověké památky v Iráku.

Foto: Josef Hora, Právo

Baalův chrám

„Jestliže IS vstoupí do Palmýry, bude to znamenat její zničení,” řekl agentuře AFP.

„Pokud toto starověké město padne, bude to mezinárodní katastrofa. Bude to opakování barbarství, které jsme viděli v Nimrúdu, Hatře a Mosulu,” dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojenci Islámského státu (IS) ničí ruiny starověkého města Hatra na severu Iráku

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zničil památky ve starověkém NimrúduVideo: Reuters

Padl velitel IS

IS se podle SOHR v současné době snaží dobýt město As-Suchna, ze kterého se kvůli střetům k Palmýře přesunulo 1800 rodin a na místě byly otevřena tři centra pro uprchlíky.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

V tvrdých bojích o město zemřelo 70 syrských vojáků a 40 ozbrojenců IS, mezi nimi i dva velitelé radikálů, včetně jednoho, který ofenzívu vedl.

Palmýra

:: Pouštní město Palmýra leží v provincii Homs, asi 210 kilometrů severovýchodně od Damašku. K nejznámějším památkám patří trosky Belova chrámu, kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť.

:: Název této oázy v poušti znamená město palem (aramejsky a arabsky Tadmur, město datlí). První zpráva o Palmýře se objevila poprvé již ve 2. tisíciletí př. n. l. v archivu Mari. Stala se hojně používanou stanicí pro obchodníky na hedvábné stezce mezi Perským zálivem a středomořskými přístavy.

:: Po staletí byla velmi bohatým obchodním městem, kterým procházeli obchodníci s luxusním zbožím.

:: V letech 17-19 n. l. město obsadili Římané a v roce 129 ho prohlásil císař Hadrián za svobodné město a přejmenoval ho na Hadriana Palmyra. Tehdy byly postaveny nejznámější paláce jako Belův či Agora nebo kupříkladu více než kilometr dlouhá hlavní třída (kolonáda) města, která byla ozdobena celkem 375 sloupy (z nichž dnes údajně stojí 150).

:: Ve třetím století se vlády ve městě ujala ambiciózní a schopná žena Zenobia, která se vzepřela Římu, vojevůdce Aurelianus ji ale na jaře 272 porazil, což znamenalo také počátek úpadku Palmýry. Město opustili obyvatelé i obchodníci, bohaté vily a chrámy se začaly rozpadat. Město pak v 7. stol. už jako jednu z mnoha byzantských pouštních pevností zdevastovali Arabové a dílo zkázy dokonalo zemětřesení z roku 1089.

:: Evropa Palmýru znovu objevila až roku 1678 díky anglickým obchodníkům. Od roku 1980 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Džihádisté uvedli na svých internetových stránkách, že se jednalo o Abú Málika Anáse al-Našwána, stejného muže, který byl na videu z dubna ukazujícím popravu 28 etiopských a eritrejských křesťanů v Libyi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám