Hlavní obsah

Začal ramadán, muslimský měsíc půstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro 1,6 miliardy lidí začal v pondělí postní měsíc ramadán. Po čtyři týdny se muslimové budou od rozbřesku do soumraku postit a jíst mohou pouze po setmění. Půst v devátém měsíci lunárního kalendáře, jaký používá muslimský svět, je jedním z pěti pilířů islámu.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Obyvatel Bahrajnu vyhlíží na obloze první srpek měsíce zvěstující začátek ramadánu.

Článek

Muslimský kalendář se řídí měsíčními cykly a o začátku ramadánu není do poslední chvíle jasno, neboť se čeká na výrok znalců pověřených sledováním nebe a zaznamenáním prvních známek nového měsíce.

V Saúdské Arábii jako kolébce islámu jej spatřili až v neděli večer, takže začátek půstu byl stanoven na pondělí. Zahájení se týká nejen zemí v Perském zálivu, ale také Jordánska, Egypta, nebo palestinských území i Afghánistánu a Singapuru.

Pondělí jako první den ramadánu vyhlásila také mešita ve floridské Tampě a od pondělí se slaví i v Kanadě.

Datum začátku se různí

Ve většině Indie s výjimkou státu Kerála ho ale začnou muslimové slavit až v úterý, stejně jako v Pákistánu a Íránu, uvedl server International Business Times.

Rozdílné datum začátku postního měsíce je dáno tím, že skoro každá země má vlastní komisi na určení začátku ramadánu. V některých zemích se tyto komise neřídí pozorováním oblohy s pomocí přístrojů, ale začátek ramadánu odvozují od prvního zaznamenání srpku měsíce pouhým okem. To pak posouvá začátek na později.

Výjimky z půstu jsou povoleny pouze pro zvláštní případy - pro staré a nemocné, kojící, menstruující nebo těhotné ženy, pro lidi na cestách a malé děti.

Měsíc charity a pomoci

Duchovním posláním ramadánu je odtrhnout se od pozemských záležitostí a soustředit se na víru a na své bližní. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán a platilo, že o ramadánu se nemá válčit. Lidé se mají věnovat četbě koránu a náboženskému rozjímání. Ramadán je také měsícem charity a pomoci bližním.

V mnoha zemích je kvůli ramadánu zkrácena nebo upravena pracovní doba a také školní výuka. Letošní ramadán je přitom velmi náročný, protože se na severní polokouli koná v době, kdy jsou dny vůbec nejdelší v roce.

Jak připomněla agentura AP, v některých zemích jako v Saúdské Arábii nebo Spojených arabských emirátech může být dospělá osoba konzumující o ramadánu na veřejném místě jídlo potrestána pokutou i vězením. Může se to týkat i cizinců.

Půst večer přeruší jídlo zvané iftár, které bývá bohaté a při němž nesmí chybět datle. Ramadán končí svátkem íd al-fitr, který letos bude podle kalendáře používaného v Mekce 6. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám