Hlavní obsah

Za nenošení hidžábu až 10 let. Írán chce zpřísnit „mravnostní“ zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán v novém návrhu zákona zvyšuje trest za nenošení hidžábu z nynějších maximálních dvou měsíců na 10 let. Zároveň chce zavést systémy umělé inteligence, které pomocí kamer budou „pachatelky“ identifikovat. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V novém návrhu zákona Írán mění kvalifikaci nenošení hidžábu na závažnější trestný čin, za který by ženám hrozilo buď odnětí svobody až na 10 let, nebo pokuta ve výši až 360 milionů íránských rijálů (asi 187 tisíc korun), což představuje obrovský skok z nynějších 500 tisíc rijálů (as 260 korun).

Jak pro televizi CNN uvedl íránský právník zabývající se lidskými právy Hossein Raeesi, tato pokuta je daleko vyšší, než by průměrný Íránec mohl kdy zaplatit, miliony lidí v této zemi totiž žijí pod hranicí chudoby.

Návrh zákona také uvádí, že by íránská policie „vytvořila a posílila systémy umělé inteligence k identifikaci pachatelů protiprávního jednání pomocí nástrojů, jako jsou průmyslové kamery a mobilní kamery“.

Už počátkem tohoto roku přitom íránská státní média informovala, že na veřejných místech budou nainstalovány kamery, které budou identifikovat ženy porušující „hidžábový zákon“, což s tímto novým návrhem zákona koresponduje.

Návrh zákona se přitom dostává do íránského parlamentu jen několik týdnů před výročím masových protestů, které vyvolala smrt Mahsy Amíníové. Tu íránská mravnostní policie zatkla loni v září za nenošení hidžábu a poslala ji do „převýchovného“ centra, kde po několika dnech zemřela.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Zahraniční

Zaměřuje se i na podniky

Zákon však pamatuje i na majitele podniků, kteří by v případě, že nebudou prosazovat nošení hidžábu, mohli čelit dvouletému zákazu vycestování ze země nebo stejně dlouhému zákazu účasti na „veřejných aktivitách“. Zároveň by mohli dostat i pokutu ve výši až tříměsíčního zisku z jejich podnikání.

Jak Raeesi uvedl, íránské bezpečnostní složky některé návrhy tohoto zákona už teď „nezákonně uplatňují“. Uvedl příklad uzavření pojišťovny v Teheránu, ve které ženy nenosily hidžáb.

„Tímto zákonem by vláda legalizovala nezákonné chování těchto (íránských bezpečnostních) sil,“ vysvětlil Raeesi.

Ne vše musí projít

Odborníci oslovení americkou televizí CNN se domnívají, že zákon, nebo minimálně nějaké jeho části, „pravděpodobně projde“. Většina poslanců íránského parlamentu je totiž nakloněna režimu a je tedy nepravděpodobné, že by jej zablokovala.

Podle Raeesiho je ale možné, že vláda návrh zákona stáhne, pokud se jí podaří zvládnout případné nepokoje kolem výročí smrti Mahsy Amíníové.

Pokud by zákon schválil parlament, zamířil by do režimní dvaadvacetičlenné Rady strážců, která by jej přezkoumala a schválila.

Tato rada má přitom v Íránu značnou moc a má za úkol zajistit, aby přijatá legislativa byla v „souladu s hodnotami islámu a íránskou ústavou“.

Hidžáb, nebo vězení. Íránská mravnostní policie se vrací do ulic

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám