Hlavní obsah

Hidžáb, nebo vězení. Íránská mravnostní policie se vrací do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránská mravnostní policie obnoví hlídky na ulicích, aby přiměla ženy dodržovat přísná islámská pravidla oblékání. Informovala o tom íránská státní média, podle kterých bude policie ženy nejprve varovat a zatčeny budou teprve tehdy, když se pravidlům „nepodřídí“. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ženy protestující proti smrti Mahsy Amíníové v libanonském Bejrutu

Článek

Podle mluvčího Donucovacích orgánů Íránské islámské republiky (FARAJA) Saída Montazeralmahdího by k obnově hlídek mělo dojít v neděli. Jak uvedla CNN, do ulic celé země by v tento den měly jak vyjít pěší hlídky, tak i vyjet ty automobilové.

Mravnostní policie by mimo nošení hidžábu měla kontrolovat také trička a další druhy oblečení, které by mohly způsobit „přílišné odhalení žen“.

Smrt Mahsy Amíníové

Mravnostní policie se dostala pod drobnohled celého světa minulý rok v září, kdy za nenošení hidžábu zatkla 22letou Mahsu Amíníovou. Ta byla převezena do „převýchovného“ centra, kde po několika dnech zemřela.

K protestům v Íránu se přidaly i studentky. Pálí hidžáby či chodí bez nich

Zahraniční

Policie jako příčinu smrti uvedla infarkt. Jak ale pro rádio Zamaneh uvedl svědek, při jejím zatýkání se měla žena s policisty hádat a ti ji měli následně zbít.

„Když jsme dorazili do detenčního centra, byla ale stále při vědomí, přestože byla po tělesné stránce velmi dezorientovaná,“ uvedl dále svědek, podle kterého žena následně upadla do kómatu a po několika dnech zemřela.

Její smrt vyvolala celonárodní protesty pod heslem „žena, život, svoboda“, které policie násilně potlačila. Jak uvádí list Financial Times (FT), během demonstrací mělo zemřít několik stovek lidí.

Po smrti Amíníové a následných protestech se měla mravnostní policie z ulic stáhnout, ačkoli podle FT mělo stále docházet k několika dílčím zásahům proti podnikům, které obsluhovaly ženy bez hidžábu.

V souvislosti se zářijovým výročím její smrti se ale v zemi očekávají protesty, a tak s cílem „posílení základů rodiny“ a na žádost několika vysokých představitelů, a to včetně prezidenta Íránu Ebráhíma Raísího, mravnostní složky znovu vyjdou do ulic.

Posílají je na převýchovu

Převýchovná centra fungují jako věznice, kde jsou převážně ženy vzaty do vazby za „nedodržování státních pravidel o skromnosti“.

Uvnitř těchto zařízení jsou zadržené osoby následně poučovány o islámu a významu hidžábu. Před propuštěním jsou navíc nuceny podepsat závazek, že budou dodržovat státní předpisy ohledně odívání.

Tálibán bere ženám další práva. Nařídil zavřít salony krásy

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám