Hlavní obsah

Z ruského kosmodromu odstartovala íránská družice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vypustilo do vesmíru íránskou družici, která má podle Teheránu z výšky 500 kilometrů snímat povrch Íránu. Moskva už dříve ujistila, že všechny íránské satelity, které mají být vyneseny z ruských kosmodromů, jsou pro civilní účely. Nejnovější start íránské družice je součástí dohody o vědecké spolupráci uzavřené prakticky souběžně s rozšířením smluv o íránských dodávkách dronů, raket a munice do Ruska.

Z ruského kosmodromu odstartovala íránská družiceVideo: Reuters

 
Článek

Íránskou družici vynesl do vesmíru z kosmodromu Vostočnyj nosný stupeň Sojuz, informovala agentura Reuters.

„Naše domácí kosmodromy zatím nejsou schopné vypustit družice se správným sklonem dráhy tak, aby dosáhly heliosynchronní dráhy, proto využíváme ruskou základnu,“ vysvětlil íránský ministr komunikací Ísa Zárepúr.

Foto: Roscosmos, Reuters

Ruský Sojuz-2. ib odstartoval do vesmíru s íránským satelitem Pars 1 z kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě

Satelit Pars 1 vážící 134 kilogramů je vybaven třemi kamerami. Kosmodrom, odkud se vznesl do vesmíru, byl uveden do provozu v roce 2016. Nachází se v Amurské oblasti na ruském Dálném východě poblíž města Ciolkovskij, nedaleko ruských hranic s Čínou a asi 1000 kilometrů severozápadně od přístavu Vladivostok.

Nejnovější start podle agentury Reuters poukazuje na hlubší vědeckou spolupráci mezi Íránem a Ruskem, dvěma zeměmi, které čelí západním sankcím. Už v roce 2022 Rusko vyslalo z kazašského Bajkonuru na oběžnou dráhu íránský vzdálený snímací satelit Chajjám.

Teherán také podporuje ruské válečné tažení na Ukrajině a Moskvě podle západních činitelů poskytuje vojenský materiál, především munici, drony a nově také balistické rakety. Jen za prvních šest měsíců loňského roku přepravily nákladní lodě z Íránu do Ruska více než 300 tisíc dělostřeleckých granátů a milion nábojů. Íránské drony dodané do Ruska se počítají v tisících, navíc Moskva získala od Teheránu „licenci“ na výrobu některých typů kamikadze dronů Šáhed. Dohody o dodávkách íránských zbraní byly uzavřeny prakticky souběžně s ujednáním o posílení vědecké spolupráce.

Írán poskytl Rusku stovky balistických střel

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Naštvaný Izrael v OSN ostře cupoval Rusko

Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan v pondělí vystoupil s dosud zřejmě nejostřejším projevem namířeným proti Rusku. V minulosti přitom židovský stát...

Výběr článků

Načítám