Hlavní obsah

Výzkumný institut zpochybnil Ahmadínežádovo vítězství

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský mozkový trust zveřejnil analýzu naznačující propastné rozdíly mezi rozvržením voličských hlasů v nedávných íránských prezidentských volbách a hlasováním z roku 2005, které v obou případech vyhrál Mahmúd Ahmadínežád. Institut se tak přiklonil na stranu proreformního Míra Hosejna Músávího, který navzdory prohlášení volební komise tvrdí, že poslední volby vyhrál on.

Článek

Spor vyvolal nejvážnější nepokoje od revoluce v roce 1979. Trvají už přes týden a zemřelo při nich nejméně 17 lidí. Ústavní rada přiznala nesrovnalosti při volbách, odmítla však jejich opakování, kterého se dožadují Músávího příznivci. V úterý svůj postoj rada zopakovala.

Podle oficiálních výsledků obdržel Ahmadínežád o 13 miliónů voličských hlasů více, než spolu s dalšími konzervativci získal při hlasování před čtyřmi lety, uvedl britský trust Chatham House. K tomu by musel mít ve třetině provincií podporu všech minulých konzervativních voličů, centristů, nových voličů a téměř poloviny bývalých příznivců reformistů. To je podle institutu nepravděpodobné, vzhledem k tomu, že se reformistům především nelíbilo, jak Ahmadínežád řídil ekonomiku.

Chatham House dodal, že pochybný je scénář, že přišla volit i velká skupina konzervativců, kteří v roce 2005 nevolili. Oficiální výsledky oproti minulým naznačují nárůst hlasů konzervativních voličů pro Ahmadínežáda o 113 procent. Obří vzedmutí podpory mělo přijít ze zemědělských oblastí, kde jsou ale podle Chatham House konzervativci a zvlášť Ahmadínežád nepopulární.

Ve volbách se očekával těsný souboj Ahmadínežáda s Músávím, ale první jmenovaný nakonec získal 62,6 procenta hlasů oproti 33,75 procenta pro jeho soupeře. Předvolební průzkumy navíc uváděly, že Músávího šance rostou s volební účastí. K urnám nakonec nakonec přišlo rekordních 85 procent z 46,2 miliónu oprávněných voličů. Asi třetina z nich byli lidé mladší třiceti let. Ti jsou většinou proti Ahmadínežádovi.

Íránská ústavní rada přiznala, že v 50 okresech bylo vhozeno více hlasů, než kolik je registrovaných voličů. Hlasy mají být částečně přepočítány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám