Hlavní obsah

Výbuch plynovodu v Sýrii: Damašek a jih země se ocitly bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Damašek a rozsáhlé oblasti na jihu Sýrie postihl v pondělí brzo ráno výpadek dodávek elektrického proudu. Stalo se tak po explozi na Arabském plynovodu mezi městy Dumajr a Adrá, asi 40 km severovýchodně od Damašku. Ministr ropného průmyslu Alí Ghánim výbuch označil za teroristický útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch plynovodu v Sýrii dočasně přerušil dodávky elektřinyVideo: Reuters

 
Článek

Po explozi zachvátil plynovod rozsáhlý požár. Ten se podařilo podle stanice Al-Ichbáríja uhasit.

Ministr pro elektrickou energii Muhammad Zuhajr Charbútlí uvedl, že k výbuchu došlo krátce po půlnoci a následoval po něm blackout, když poklesl tlak plynu v generátorové stanici v Dajr Alí. Došlo i k poklesu dodávek plynu v Nasíriji a Tišrínu, takže se bez plynu ocitl jih Sýrie.

„Podle zjištění byl příčinou výbuchu teroristický útok,“ sdělil bez podrobností ministr ropného průmyslu Ghánim.

Dodal, že se postupně obnovuje dodávka proudu do jednotlivých provincií. Obyvatelé Damašku oznámili, že v hlavním městě už elektřina znovu funguje.

Foto: ČTK/AP

K likvidaci požáru plynovodu použili syrští hasiči i nakladač.

Ministr Charbutlí řekl v televizi, že jde o šestý útok na plynovod v této oblasti. Dodal, že se ministerstvo pro elektrickou energii snaží společně s ministerstvem ropného průmyslu a nerostných zdrojů vrátit situaci k normálu.

Arabský plynovod vede z Egypta do Jordánska a Sýrie. V místě útoku má plynovod průměr 90 cm.

Foto: ČTK/AP

Syrští hasiči zasahují u požáru plynovodu po explozi nedaleko Dumajru.

Sýrie je extrémně závislá na dodávkách plynu, protože nemá pod kontrolou ropná pole na východě země – ta ovládají kurdské milice. Do země se kvůli embargu také nesmí ropa dodávat. Hlavním zdrojem plynu je rozsáhlé ropné pole Šaír poblíž spojnice Homsu s Palmýrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám