Hlavní obsah

Drony útočily na leteckou základnu v Íránu, ten neodpoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze. Íránská média tvrdí, že šlo o zásah protivzdušné obrany proti dronům. Americká média uvedla, že na zemi zaútočil Izrael, to však zatím ani jedna ze stran oficiálně nepotvrdila, mluvčí íránské kosmické agentury ale nepřímo útok spojil s Izraelem. I když jsou v Isfahánu jaderná zařízení, žádné zasaženo nebylo. Vysoce postavený íránský úředník posléze uvedl, že odveta proti Izraeli není v plánu.

Záběry, které se na sítích objevují v souvislosti se sestřelením dronů v ÍránuVideo: Negin/X

 
Článek

Deník The New York Times cituje tři íránské představitele, kteří potvrdili, že úder zasáhl vojenskou leteckou základnu poblíž Isfahánu, aniž by uvedli, která země útok provedla. U Isfahánu je letiště, kde jsou americká letadla F-14 Tomcat pořízená v 70. letech. Město je také centrem jaderného výzkumu, působí v něm jaderní vědci. V provincii Isfahán se nachází řada jaderných zařízení, včetně Natanzu, jenž je považováno za hlavní íránské zařízení na obohacování uranu.

Dva izraelští vojenští představitelé NYT sdělili, že za úderem stál Izrael, napsal web The Times of Israel.

„Nebyl to žádný vzdušný útok zvenčí ani na Isfahán, ani na jiné části země,“ uvedl podle BBC představitel Íránské kosmické agentury Husejn Dalirian. Akci označil za „neúspěšný a ponižující pokus s drony a ty byly sestřeleny.“

Podle listu The Times of Israel naznačil, že za akcí Izrael stál. „Řekli, že jsme na ně vyslali 500 sebevražedných dronů a střel. Nyní odpovídají třemi kvadrokoptérami, všechny tři se sestřelily.“

Spojené státy nebyly zapojeny do izraelského úderu v Íránu, uvádí NBC News s odvoláním na „zdroj obeznámený se situací“.

Írán odvetu neplánuje

Vysoce postavený íránský představitel podle jiné zprávy The Times of Israel uvedl, že Írán nemá žádné bezprostřední plány na odvetu proti Izraeli.

Útok byl podniknut brzo ráno: „Ve 4:45 jsme slyšeli střelbu. Nic se nedělo,“ řekl jeden z reportérů polostátní agentury Tasnim, „byla to protivzdušná obrana.“

Trojice explozí se ozvala severozápadně od města Isfahán, metropole stejnojmenné provincie ležící asi 340 kilometrů od Teheránu. Nad oblastí byly podle polooficiální agentury Fars pozorovány tři drony, které sestřelila protivzdušná obrana. Také agentura AP s odkazem na íránského představitele a státní televizi uvedla, že oblast se mohla stát cílem dronů.

Protivzdušnou obranu Írán aktivoval v několika provinciích. Výbuchy byly slyšet i v Tabrízu, uvedl libanonský web al-Majadín s odvoláním na iránskou agenturu IRNA.

Stroje F-14 Tomcat s měnitelnou geometrií křídel jsou nejmodernějšími letouny ve výzbroji íránských vzdušných sil. Írán si tehdy nejmodernější americká letadla koupil ještě za vlády šáha Rezy Pahlavího, kdy byla země americkým spojencem. Využil je ve válce s Irákem.

Útoky v Sýrii a Iráku

Objevily se informace, že současně bylo napadeno několik míst na jihu Sýrie a v Iráku, uvedl izraelský kanál i24News. Zprávy z Iráku podle něj uvádějí, že byla zasažena budova v Bagdádu, kde se mělo konat setkání vysokých velitelů Iránem podporovaných milic s představiteli íránských revolučních gard.

Exploze byly zaznamenány i v irácké provincii Babylón a v syrských governorátech Suvajda a Dará, uvedl web The Jerusalem Post. V Suvajdě byl slyšet zvuk rychle přelétávajících proudových letadel a pak tři exploze, uvedl twitterový účet stanice Suvajda24.

Zrušeno několik civilních letů

Kvůli útoku byl přerušen letecký provoz nad částí Íránu, několik aerolinek zrušilo své lety. Pozastaveny byly lety do Teheránu, Isfahánu či Šírázu a dalších měst na západě, severozápadě a jihozápadě země, píše CNN. Nejméně osm letů bylo podle serveru FlightRadar24 odkloněno mimo íránský vzdušný prostor.

Dopoledne byl provoz ve vzduchu obnoven.

Biden o akci věděl

Agentura Bloomberg mezitím cituje dva nejmenované americké představitele, kteří tvrdí, že Izrael dal ve čtvrtek USA vědět, že plánuje zaútočit v příštím dni nebo dvou. Podle deníku The Guardian byl o izraelských plánech vyrozuměn prezident Joe Biden.

Velvyslanectví USA v Jeruzalémě vydalo bezpečnostní upozornění pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Doporučilo jim pohybovat se pouze mezi městy Tel Aviv, Beer Ševa a Jeruzalém s odvoláním na „velkou opatrnost v důsledku zpráv, že Izrael provedl odvetný úder uvnitř Íránu“, napsal The Times of Israel.

Na Írán dopadnou nové sankce, shodli se lídři zemí EU

Evropa

Stanice ABC News či CNN uvedly, že američtí činitelé hovořili o izraelském útoku na Írán v noci na pátek. Podle CNN nebyla cílem jaderná zařízení.

Na Blízkém východě se ještě více vyostřila napjatá situace poté, co Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael. Na židovský stát vyslal na 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci jich 99 procent zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Náš „mírový“ jaderný program se může změnit, pohrozil Izraeli íránský velitel

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám