Hlavní obsah

Na Írán dopadnou nové sankce, shodli se lídři zemí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie se ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách shodli na přijetí nových sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Írán je podle předsedy Evropské rady Charlese Michela hrozbou pro stabilitu celého regionu, nejen pro Izrael, a je třeba jej izolovat.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Vlajky EU, Brusel. Ilustrační foto

Článek

Michel navzdory běžným zvyklostem po skončení jednání přišel mezi novináře do tiskového centra Evropské rady a sdělil, že unijní sankce se budou týkat společností vyrábějících íránské rakety a vojenské drony.

Nizozemsko, Švédsko a Česká republika původně vyzývaly ještě k dalším opatřením zaměřeným přímo proti íránským revolučním gardám, uvedli tři diplomaté citovaní listem Financial Times. Více zemí ale bylo proti, včetně Německa a Francie, které argumentovaly tím, že organizace již podléhá rozsáhlému sankčnímu režimu EU. Sankce EU vyžadují souhlas všech 27 členských států.

„Evropská rada silně a jednohlasně odsuzuje íránský útok na Izrael a zdůrazňuje, že s Izraelci zůstává solidární,“ stojí v závěrečném textu k situaci na Blízkém východě.

Evropská unie zároveň vyzvala Izrael a Írán ke zdrženlivosti.

EU: Ukrajině je potřeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám