Hlavní obsah

Na výměnu kotle zbývají spíše jen týdny, v létě už může být pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají ze zákona poslední čtyři měsíce na to, aby se zbavili nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Reálně jim však na řešení zbývá podstatně méně času. Celý proces je komplikovaný a zabere v mnoha případech i několik týdnů. Kdo výměnu nechá na poslední chvíli, zřejmě narazí na nedostatek techniků.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

V Česku je nutné do konce září vyměnit zhruba 150 tisíc starých kotlů na tuhá paliva. Například za ty nové na biomasu

Článek

„Dodávka většiny typů kotlů není problémem. U zákazníka může být kotel během deseti až čtrnácti dnů od závazné objednávky. Daleko větším problémem je, a hlavně ještě bude, kapacita instalatérských, někdy i kominických firem,“ řekl Ctirad Bryol ze společnosti AB Top, která se zaměřuje na prodej kotlů na dřevěné pelety.

Zájem o nové kotle byl během prvních letošních měsíců slabý. Kapacity topenářů jsou proto zatím ještě volné. To se však postupně začíná měnit. Od dubna zájemců přibývá a firmy odhadují, že s létem poptávka ještě zesílí. Topenářů tak může být nedostatek.

Roli hraje i komplikovanost objednávky. Zda se jedná se pouze o výměnu kotle, nebo je její součástí i přidání akumulační nádrže či výměna radiátorů. To vše musí technici pečlivě naplánovat.

Za používání starých kotlů budou od září hrozit vysoké pokuty. Výměny ale váznou

Ekonomika

„Je to celkově delší proces, který není zvládnutelný za jeden týden, a proto není na co čekat,“ upozornil Jan Tihelka, marketingový ředitel výrobce kotlů Blaze Harmony. Topenáři se tak se zákazníkem nejprve sejdou, vyberou vhodnou variantu techniky, nacení instalaci a následně kotel zapojí a zprovozní.

„Pokud zájemce o výměnu starého kotle na pevná paliva začne řešit s topenářskou firmou výměnu kotle již nyní, popřípadě v horizontu následujících dvou měsíců, neměl by být problém ji stihnout do konce léta. Pokud ji začne řešit až v létě, je pravděpodobné, že výměnu do začátku nové topné sezony již nestihne,“ prohlašuje Zdeněk Lyčka, člen prezidia Cechu topenářů a instalatérů.

Lidé musí začátkem září přestat používat kotle první a druhé emisní třídy, případně ty starší než 20 let, kdy se toto označování vůbec nepoužívalo. Podle odhadů ministerstva životního prostředí má být v Česku takových kotlů asi 150 tisíc. Asociace podniků topenářské techniky odhaduje toto číslo dokonce na 250 tisíc.

Zakázat plynové kotle v EU je nesmysl, říká šéf Pražské plynárenské

Ekonomika

Otálet se nevyplatí ani s čerpadlem

Starý kotel mohou lidé nahradit také tepelným čerpadlem. Ani jeho pořízení ale nelze nechat na poslední chvíli. Například výrobce čerpadel Master Therm se nyní chystá posílit kapacity tak, aby stihl včas namontovat techniku zájemcům, kteří si ji objednají během května. Kdo přijde později, může se dočkat až na podzim.

„Situace se od posledních let naštěstí stabilizovala, takže čekací doby na dodání vybraného tepelného čerpadla jsou dnes poměrně krátké. Samotné posouzení vhodnosti objektu a následný výběr odpovídajícího typu včetně projektové dokumentace však není otázkou několika dnů, ale počítá se spíše na týdny, zvláště když se jedná o starší dům a náhradu starého kotle na dřevo nebo uhlí,“ uvedl Vojtěch Formánek, marketingový manažer Master Therm.

Pokud by lidé i v září topili „postaru“, hrozí jim trest od obce. Nejměkčím postihem bude výzva k výměně kotle. V krajním případě ale mohou úřady uložit pokutu až 50 tisíc korun. A to i opakovaně.

Trojitá skla, soláry. Nové domy už jinak stavět nepůjdou

Ekonomika

Výběr článků

Načítám