Hlavní obsah

Všichni unesení Iráčané jsou na svobodě, CNN to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Na svobodě jsou podle BBC všichni unesení zaměstnanci iráckého ministerstva vysokého školství. Posledních čtyřicet jich bylo osvobozeno kolem půlnoci místního času při policejním zásahu, oznámil poradce iráckého prezidenta Wafík Samarí. Dvacet rukojmích bylo propuštěno už večer. CNN však s odkazem na vysokého policejního důstojníka tvrdí, že to není pravda.

Článek

Podle CNN bylo propuštěno jen dalších dvacet lidí. I televize Al-Irakíja uvádí, že na svobodě nejsou všichni unesení, ale pouze většina z nich.

Podle agentur DPA a AP, které se odvolávají na informaci ministerstva vysokého školství, bylo dosud propuštěno jen 70 zajatců a další skupinu lidí - jejíchž počet není jasný - únosci nadále zadržují.

Podrobnosti ze zásahu nebyly zveřejněny. Není známo, zda policie musela použít zbraně. Zatím není jasné ani kolik lidí uneslo komando z výzkumného ústavu spadajícího pod ministerstvo.

První  zprávy uváděly, že osmdesátičlenné komando uneslo sto až sto padesát zaměstnanců výzkumného ústavu při ministerstvu vysokého školství. [celá zpráva] Později byl počet snižován. Klesal i počet únosců, podle posledních zpráv jich nebylo osmdesát, ale jen dvacet.

Únosci měli nové policejní uniformy

V rámci policejní operace proti únoscům bylo zadrženo pět vysokých policejních důstojníků. Únosci totiž byli navlečeni do nových, čerstvě zavedených policejních uniforem, které se neprodávají na tržištích a není je ani tak snadné napodobit.

Ráno přijeli před budovu v několika nových pick-upech, vnikli do budovy a oddělili muže od žen. Ženám odebrali mobilní telefony a zamkli je v jedné místnosti ústavu, spoutané muže naložili do aut a odjeli s nimi směrem k jižním šíitským předměstím Bagdádu. Údajně také únosci odváželi jen sunnity, později to ale úřady popřely.

Někteří z propuštěných uvádějí, že nebyli odvezeni daleko a že zřejmě neopustili Bagdád.

Konflikt mezi milicemi

Motiv únosu není jasný.  Premiér Núrí Málikí řekl, že únosy jsou součástí sporů mezi různými politickými frakcemi. "To, co se stalo, není terorismus, ale výsledek neshod a konfliktů mezi milicemi patřícími k té či oné straně," řekl šéf irácké vlády.

Hromadné únosy jsou běžným projevem sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Unesení ale jsou většinou mučeni a zabiti. Vyděračské gangy zase unášejí lékaře a další vysokoškolsky vzdělané osoby, protože očekávají, tučné výkupné.

Deset obětí atentátu

Automobil naložený trhavinami explodoval ve středu u benzínové pumpy nedaleko budovy iráckého ministerstva vnitra ve čtvrti Báb Šardží. Výbuch zabil nejméně deset lidí a dalších třicet jich zranil. Čekali tam tankující řidiči .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám