Hlavní obsah

V Sýrii zemětřesení zabíjelo a ničilo domy i památky

Velké škody napáchalo pondělní zemětřesení s epicentrem v Turecku také v sousední Sýrii, uvedla syrská státní tisková agentura SANA. V pondělí odpoledne bylo ve vládou kontrolovaných oblastech evidováno 403 mrtvých a skoro 1300 zraněných. Dalších 380 lidí zemřelo podle Bílých přileb v rebely ovládané provincie Idlib. Otřesy poškodily i cenné památky včetně citadely v Aleppu.

Foto: Sana, Reuters

Vozidlo syrské civilní obrany u trosek budovy v Aleppu

Článek

V Sýrii otřesy postihly provincie Halab, Hamá, Tartús a Latákia. V posledních dvou provinciích jsou ruské základny. Zasáhly také vzbouřenci kontrolovanou provincii Idlib.

Z měst pod kontrolou syrské vlády je nejvíce postižené nejseverněji ležící Aleppo. SANA s odvoláním na zprávu Generálního ředitelství památek a muzeí uvedla, že otřesy způsobily škody na citadele v Aleppu, kde spadly části mlýna a severovýchodních obranných zdí. Poškozeny jsou i vstupy do tohoto velkého hradu.

Foto: Sana, Reuters

Zřícená budova v syrském Hamá

Značně poškozená je i kopule blízké ummájovské mešity, jejíž části se propadly. Poškozen byl i vstup do mamlúcké obranné věže u ní a fasáda ottomanského hospicu. Fotografie zveřejněné agenturou SANA ukazují několik ulic zasypaných sutí a troskami. Ty zničily i některá auta.

Sbírky na pomoc Sýrii a Turecku po zemětřesení

číslo účtu: 4004040040/5500; variabilní symbol: 62

číslo účtu: 51945194/0300

O něco menší jsou škody v Hamá, kde popadaly zejména historické fasády, ale také se utrhly balkony. Záběry však ukazují i zřícené celé domy. Podobné škody zemětřesení způsobilo v Latákíji, kde se zřítily části domů.

Foto: Omar Sanadik, ČTK/AP

Záchranáři prohledávají trosky zřícené budovy v Hamá.

V Salamíji se zřítila metr vysoká horní část minaretu na mešitě imáma Ismaíla. Při pádu byla poškozena i fasáda a zdi mešity.

Poškozeny jsou i některé stavby v areálu hradu Markab a spadly obytné domy u hradu v Kadmusu.

Zemětřesení v Turecku zdevastovalo přes 2000 let starý hrad. Pamatoval Římany i Byzantince

Cestování

Počet obětí po otřesech v Turecku a v Sýrii překročil 2400

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám