Hlavní obsah

V Sýrii se bojuje o Chán Túmán, Al-Káida vyzvala džihádisty k jednotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrské vládní síly pokračovaly během pondělí v útoku na město Chán Túmán u Halabu. Od neděle se oblast podle exilové organizace SOHR stala terčem devadesáti náletů. V souvislosti s tvrdými boji vyzval vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí bojovníky džihádu v Sýrii, aby se sjednotili, jinak budou poraženi. Stále ale odmítá sloučení s Islámským státem, který označil za odpadlíky a renegáty.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Následky bombardování v syrském Halabu

Článek

O Chán Túmán se bojuje od minulého týdne, kdy klíčové město u silnice z Halabu do Damašku ovládla Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu spolu s dalšími skupinami ze zastřešující organizace Džaíš al-Fatah.

Do bojů jsou na straně vládních sil zapojeni také Íránci, protože Teherán o víkendu ohlásil, že tam přišel o 13 vojáků. Televize Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy dalšímu spojenci Damašku, oznámila, že vojenské jednotky zničily tank povstalců a zabily jeho posádku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Chán Túmán leží jihozápadně od Halabu, kde má do pondělního večera platit prodloužené příměří. Podle SOHR se ale ráno ve městě už bojovalo a vojenská letadla útočila na východní čtvrti, které má v rukou opozice. Opoziční bojovníci pak stříleli na vládou kontrolované části města.

Sýrie podniká nálety

Syrská státní tisková agentura SANA oznámila, že syrské vzdušné síly podnikly v pondělí další nálety na pozice a motorizované jednotky teroristických uskupení. Oblast Halabu ale nezmínila.

V provincii Hamá podle jejího sdělení letouny bombardovaly pozice Islámského státu. V provincii Homs útočily syrské vládní síly na džihádisty u Palmýry a u ropných a plynových polí Muhr, Šaír a Džazíl a také na postavení Fronty an-Nusra.

SANA také oznámila, že vzbouřenci porušili v posledních 24 hodinách příměří v šesti případech. Čtyři jsou z oblasti Halabu, kde útočila skupina Džaíš al-Islám, a dva u Damašku.

Organizace SOHR, která monitoruje dění v Sýrii z exilu, informovala o útocích v opozicí kontrolovaných oblastech u Damašku. Z Ghúty a Dumy je hlášen jeden mrtvý a 20 raněných. Zpráva svědčí o tom, že v Ghútě se po místním příměří, jež platilo minulý týden, boje opět rozhořely. V oblasti podle agentury Reuters bojují mezi sebou také jednotlivé povstalecké skupiny.

Kritika Damašku

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault v rámci pařížské schůzky zástupců zemí, jež podporují syrskou opozici, prohlásil, že syrské vládní jednotky bombardují nemocnice a uprchlické tábory: „V Halabu neútočí na Islámský stát, ale na umírněnou opozici,” řekl.

Al-Káida vyzývá k jednotě

Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval džihádistické skupiny v Sýrii, aby se sjednotily. „Chceme sjednotit mudžáhidy v Šámu (Sýrie), takže bude osvobozen od Rusů a západních křižáků. Mí bratři, sjednocení je pro vás otázkou života a smrti,“ uvedl  Zavahrí v poselství zveřejněném v neděli. Na řadě míst totiž jednotlivé skupiny bojují mezi sebou nebo se nepodporují. Ze situace těží vládní síly.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Islámský stát ale označil za extremisty a renegáty, kteří jsou příliš radikální. Podle něj jednou své stoupence zřejmě ztratí. Podle agentury Reuters se autentičnost nahrávky zatím nepotvrdila, má ale charakteristické rysy předešlých poselství  Zavahrího.

Reklama

Výběr článků

Načítám