Hlavní obsah

Kroupy, vichr a lijáky. V Německu už silné bouřky udeřily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouřky, které provázejí lijáky, kroupy o velikosti až tři centimetry a vítr, který v nárazech dosahuje až 100 km/h, zasáhly Německo. Prvními postiženými spolkovými zeměmi jsou Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Hesensko. Pás bouřek se bude přesouvat jihovýchodním směrem, v pozdním odpoledni by měly zasáhnout Bavorsko a jih Durynska, varuje německá meteorologická služba (DWD).

Foto: Windy

Stav počasí v Evropě na radarech v pondělí kolem půl třetí odpoledne.

Článek

„Vydatně pršet bude především v pásu nad středem Německa,“ řekl meteorolog Felix Dietzsch. Napršet by mělo 35 až 40 litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou rozkolísat hladiny některých menších řek a způsobit lokální záplavy. Poryvy větru by měly dosáhnout rychlosti 60 až 100 km/h, varuje německá DWD.

Odpoledne a v noci na úterý se budou bouřky přesouvat směrem k České republice, upozorňuji meteorologové. Během prudkých bouřek může v Česku do úterního rána napršet místy přes 50 mm. Nejsilnější bouřky odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu očekávají na Českomoravské vrchovině.

Až do poloviny týdne by mělo v Německu panovat deštivé počasí s průměrnými teplotami kolem 14 stupňů Celsia. Zlom by měl nastat až ve čtvrtek, kdy Němci mají volný den a slaví svátek Nanebevstoupení Páně, kdy by měly deště ustat a zvýšit se i teploty.

Během odpoledne by měly bouřky dorazit také do Rakouska. Zasaženy mají být Dolní Rakousy a Tyrolsko, navečer by měly dorazit do Vídně. Meteorologové varují, že právě v rakouské metropoli mohou lokálně způsobit zaplavení některých míst. Ve večerních hodinách se zvýší riziko bouřek, zejména ve Flachgau a Horních Rakousích.

Hrozí silné bouřky, už od odpoledne, varovali meteorologové

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám