Hlavní obsah

V Jemenu v tichosti pohřben exprezident Sálih zabitý povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Ve vesnici nedaleko jemenské metropole Saná byl v sobotu v tichosti pohřben někdejší dlouholetý prezident Alí Abdalláh Sálih, jehož na začátku týdne zabili jeho někdejší spojenci, povstalečtí Húsíové. Agentuře AFP to řekl člen Sálihovy rodiny. Pohřeb AFP potvrdil také zástupce rebelů.

Foto: Muhammed Muheisen, ČTK/AP

Zavražděný bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih

Článek

Sálih stál v čele země 33 let, v roce 2012 ho nahradil jeho tehdejší viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. O dva roky později se Sálih spojil se šíitskými Húsíi a vojenské oddíly, které mu nepřestaly být věrné, jim pomohly dobýt Saná a přinutit Hádího uprchnout do Saúdské Arábie.

Tříleté spojenectví mezi Sálihem a povstalci podporovanými Íránem se rozpadlo minulý týden, když bývalá hlava státu oznámila, že je ochotna vyjednávat se Saúdskou Arábií a jejími spojenci, kteří bojují na straně jemenské vlády sídlící na jihu země. Povstalci to považovali za zradu a Sáliha zabili.

Reklama

Související témata:

Související články

V jemenské válce došlo ke zvratu

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih ukončil své spojenectví s povstalci z šíitského kmene Húsíů podporovanými Íránem. Sálih se tak přidal na vládní...

Výběr článků

Načítám