Hlavní obsah

Syn zavražděného jemenského exprezidenta vyzývá k odplatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Abú Zábí

Syn zavražděného jemenského exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, kterého připravili o život vzbouření šíitští Húsíové, když je přestal podporovat, vyzval v Saúdy vlastněné televizi Ikbarija k odplatě.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenci a Húsíové si prohlížejí obrněné auto poničené při posledních bojích v Saná.

Článek

„Povedu boj, dokud poslední Húsí nebude vyhnán z Jemenu,” pravil podle agentury Reuters exprezidentův syn a bývalý velitel revolučních gard Ahmad Alí Sálih, který je v domácím vězení ve Spojených arabských emirátech.

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih byl zavražděn v pondělí Íránem podporovanými povstaleckými Húsíi.

Stalo se tak poté, co v neděli oznámil, že už bývalé spojence nebude dál podporovat, a přešel na stranu prezidenta Abda Rabúá Mansúra Hádího a koalice vedené Saúdskými Araby. Pravil, že je potřeba vymanit zemi z rukou Íránu, který podporuje šíity. [celá zpráva]

„Krev mého otce bude zvonit v uších Íránu,“ dodal exprezidentův syn, který vyzval příznivce svého otce, aby vyrvali Jemen z rukou „íránských“ húsíjských milicí.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Auta zničená při posledních bojích v Saná

Húsíové, kteří ovládají hlavní město Saná, označili přechod exprezidenta a jejich dosavadního spojence Sáliha na vládní stranu za zradu. Vypálili jeho sídlo a pak zaútočili granátomety na auto, ve kterém jel.

Vůdce Húsíú Abd Málik Húsí v pondělí označil Sálihovu smrt jako vítězství nad zrádci konspirujícími se saúdskými nepřáteli Jemenu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Radikální Húsiové dávají najevo odhodlání po smrti prezidenta.

Zatím není jasné, zda se jednotky věrné Sálihovi, které se přidali na stranu Húsíů, proti šíitům obrátí nebo ne. Sáliha podporovalo mnoho důstojníků a kmenových vůdců. Málik Húsí uvedl, že s nimi žádné spory nemá.

Od pátku přes 200 obětí bojů

Po vraždě Sáliha, který stál v čele Severního Jemenu a pak i celého Jemenu od roku 1978 do roku 2012, zesílily nálety Saúdské Arábie na Jemen, především na centrum hlavního města Saná. Terčem se stal i prezidentský palác, kde zasedá vedení Húsíů.

Boje v jemenské metropoli Saná si od pátku vyžádaly životy 234 lidí. Zraněno je na 400 osob, oznámila mluvčí Mezinárodního výboru červeného kříže Soumaya Beltifaová.

Foto: Muhammed Muheisen, ČTK/AP

Zavražděný bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih

Sálih za své vlády čelil několika povstáním Húsíů, kteří také požadovali jeho demisi v roce 2012. Nakonec se ale vzbouřili proti jeho nástupci Abdu Mansúru Rabúovi Hádímu a Sálih se koncem roku 2014 přidal na jejich stranu.

Když začátkem roku 2015 ovládli většinu Jemenu, byl Hádí nucen utéci ze země. Požádal o pomoc Saúdskou Arábii, čímž občanskou válku internacionalizoval. Rijád pak ustavil arabskou koalici a Jemen se de facto stal zemí, kde spolu zprostředkovaně bojují Írán a Saúdská Arábie.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Milice Húsiú na tanku

Od té doby si boje vyžádaly nejméně 8760 mrtvých a 50 tisíc zraněných. Část země ovládá Al-Káida. Většina z dvaceti miliónů obyvatel je závislá na mezinárodní humanitární pomoci. V zemi hrozí hladomor a řádí tam cholera, která si vyžádala od dubna 2211 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám