Hlavní obsah

Jemenu hrozí kvůli saúdské blokádě cholera, hladomor a milióny mrtvých

– New York

Jemenu hrozí hladomor s milióny obětí, pokud Saúdská Arábie neukončí pozemní, vzdušnou a námořní blokádu země, varoval v noci na čtvrtek podtajemník OSN pro humanitární otázky Mark Lockwood. Blokáda byla uvalena v pondělí poté, co v sobotu vzbouření jemenští šíitští Húsiové vypálili balistickou raketu na Rijád, kterou se podařilo sestřelil.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Překládání pšenice z nákladní lodě v jemenské přístavu Hudajdá

Článek

Lockwood se ve středu účastnil zasedání Rady bezpečnosti za zavřenými dveřmi, které se věnovalo válce v Jemenu, v níž koalice vedená Saúdskou Arábií podporuje legální vládu proti šíitským vzbouřencům, kteří ovládli většinu země.

„Řekl jsme radě, že nebudou-li opatření zrušena, bude v Jemenu hladomor,“ sdělil po vystoupení Lockwood. „Nebude to jako hladomor, který jsme letos viděli v Jižním Súdánu, kde jím byly postiženy desetitisíce lidí. Nebude to ani jako hladomor, který si vyžádal v Somálsku v roce 2011 250 000 lidí. Bude to největší hladomor, který svět zažil za několik desetiletí s milióny obětí.“

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Jemenský přístav Hudajdá

Na potravinové pomoci je závislých sedm miliónů Jemenců, nedostatkem potravy v Jemenu trpí 17 miliónu lidí a třetina z nich je na hranicích hladomoru. Podvyživené jsou zejména děti. „Potraviny, léky a další základní dodávky jsou klíčové pro přežití 27 miliónů Jemenců oslabených konfliktem, který trvá už třetí rok,“ řekl už na počátku týdne ředitel Červeného kříže pro danou oblast Robert Mardini,

Do země nebyla vpuštěna ani zásilka chlorových tablet pro dezinfekci vody, které jsou klíčové v boji s cholerou, jež postihla už 900 000 Jemenců.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Bojovník Húsíů v jemenském, hlavním městě Saná, kde saúdské bomby zasáhly přehlídkové náměstí.

Na saúdskoarabskou vládu se obrátil i generální tajemník OSN António Guterres. Rijád mu sdělil, že blokáda je jen dočasná, ale neuvedl, jak dlouho bude trvat. Neustoupil ani naléhání italského vyslance při OSN Sebastiana Cardiho, který Radě bezpečnosti předsedá a varoval před „zoufalou humanitární situací v Jemenu“.

Rijád nechce blokádu ukončit, protože podle něj do země proudí zbraně z Íránu. [celá zpráva] Ten podle Saúdské Arábie dodal vzbouřencům i balistickou raketu, která musela být sestřelena, neboť mířila na letiště u Rijádu. [celá zpráva] Saúdské vedení obvinilo Teherán, že proti němu vede válku. [celá zpráva]

Rada bezpečnosti OSN odsoudila vypálení rakety a Írán dodávky zbraní popírá.

Foto: Reuters

Škody způsobené jemenskou palbou na Saúdskou Arábii

Válka v nejchudší arabské zemi si podle OSN vyžádala nejméně 8670 obětí, přičemž 60 procent z nich jsou civilisté. Dalších 50 000 lidí bylo při náletech Saúdy vedené koalice a pozemních bojích raněno. Saúdská Arábie zahájila útoky na vzbouřence na konci března 2017, když prezident Abd Rabú Mansúr Hádí musel ze země utéci. Rijád je opakovaně kritizován, že útočí na civilisty, bombardovány byly i nemocnice. Húsíové tvrdí, že ve skutečnosti nevedou občanskou válku, ale válku se Saúdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám