Hlavní obsah

V iráckém Kurdistánu roste počet sebevražd dívek

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V iráckém Kurdistánu roste počet žen, které se snaží vlastnoručně ukončit svůj život upálením. Polovina z nich má mezi 16 a 21 lety, 95 procentům není přes třicet. Většina ze sebevražd je spáchána z milostných důvodů. Uvedl to s odkazem na kurdské občanské iniciativy časopis Newsweek.

Článek

Unie kurdských žen zaznamenala v prvních šesti měsících letošního roku 95 případů sebevražd. Ve srovnání s rokem 2006 je to vzrůst o 15 procent.

Podle prosincové zprávy občanské skupiny na obranu ženských práv ve městě Sulajmanija roste častost tohoto jevu" alarmujícím tempem."

"Každý den tu jedna mladá dívka leží v márnici," řekl kurdský ministr zdravotnictví Zryan Yones. Podle něj jich zemře více ohněm než na epidemii cholery, která nedávno zasáhla oblast. Od 10. srpna si cholera vyžádala devět obětí, zatímco upálených dívek bylo 25.

Ty, které přežijí, ale před lékaři pokus o sebevraždu nechtějí připustit. Tvrdí, že se popálily při vaření petrolejem. Podle doktorů však tomu tak ve většině případů není, protože ženy přijímají s popáleninami na většině částí těla, což je při vaření ojedinělé.

Upálit se je v módě

Trend o to horší, že teenageři se v sebevraždách napodobují.

Dvacetilétá Heshw Mohammadová, která podle svých slov sama o sebevraždě ohněm uvažovala poté, co její otec před dvěma lety zabil jejího přítele. Uvedla, že sebeobětování se stalo mezi mladými kurdskými dívkami módou. "Imitují se navzájem," řekla.

Smrt upálením má podle místních doktorů a občanských aktivistů v Kurdistánu historickou tradici. V náboženských zvycích je oheň důležitým symbolem, stejně tak je tomu v legendách. "Upálení je tradičním způsobem, jak Kurdové umírali," dodal Yones.

Umírají pro lásku

Většina sebevražd ohněm je spojena s láskou a citovými důvody. 

Příklad Mohammadové není neobvyklý. Když jí bylo 18, zamilovala se do jednoho chlapce. Začali se stýkat, což je v tradiční kurdské společnosti nepřípustné, komunikovali spolu pomocí SMS. Otec dívky ji však chtěl provdat za někoho jiného, a když chlapec požádal o její ruku, zastřelil ho.

Otec zavražděného ji pak odvezl do centra pro pomoc ženám v Sulajmaniji, kde teď podle svých slov dlouho spí a většinu času se dívá na jihokorejské telenovely. "Nemám plány do budoucna. Jsem si jistá, že nakonec zemřu," poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám