Hlavní obsah

USA vyšlou vojáky k ochraně ambasády v Bagdádu

– Bagdád • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vyšle do Iráku 275 vojáků k ochraně ambasády v Bagdádu. Dopisem o tom informoval Kongres. Ještě o víkendu šéf Bílého domu vyloučil, že by se armáda USA podílela na pozemních akcích proti islámským radikálům.

Článek

„Tato jednotka se rozmisťuje kvůli ochraně amerických občanů a majetku, pokud to bude nutné, a je vybavena pro boj," uvedl Obama v dopisu, kterým oznámil vyslání vojáků Kongresu, jehož souhlas k tomu na základě federálního zákona nepotřebuje.

Podle Obamy zůstanou vojáci v Iráku do chvíle, než se situace uklidní. Nyní je v Iráku okolo 160 příslušníků americké armády a námořnictva, z nichž někteří dorazili v posledních dnech. Američané již mají v oblasti Perského zálivu dvě letadlové lodě se stovkami příslušníků námořní pěchoty, které by mohly být využity k podpoře případné americké operace na pomoc irácké vládě proti radikálům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do bojů prý nezasáhnou

Obama však již dříve uvedl, že američtí vojáci do bojů nezasáhnou, a zvažuje jiný druh pomoci. Hovoří se například o vyslání bezpilotních letadel. Šéf Bílého domu v pondělí řešil americký postup v současné irácké situaci se svým bezpečnostním týmem, který tvoří mimo jiné ministři zahraničí John Kerry, obrany Chuck Hagel a spravedlnosti Eric Holder, šéf CIA John Brennan či bezpečnostní poradkyně Susan Riceová.

„Prezident bude i nadále v příštích dnech konzultovat (situaci) se svým národněbezpečnostním týmem," uvedl Bílý dům v prohlášení bez dalších podrobností.

Členové radikálního hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) postupují od minulého týdne sunnitskými oblastmi severu Iráku směrem k Bagdádu, armáda jim na mnoha místech neklade odpor a vojáci někdy dokonce přebíhají na stranu povstalců.

Američtí představitelé v pondělí hovořili o budoucím postupu v Iráku i se zástupci šíitského Íránu, který hodlá irácké vládě v boji s povstalci pomoci. Podrobnosti o jednání, které proběhlo během vídeňských rozhovorů o íránském jaderném programu, však zveřejněny nebyly. Američané odmítají účast na případné společné vojenské akci s Íránem, s nímž už tři desetiletí neudržují diplomatické styky.

Reklama

Výběr článků

Načítám