Hlavní obsah

USA v tichosti budují nové základny v Africe a na Arabském poloostrově

Washington

Spojené státy budují v Africe a na Arabském poloostrově v tichosti síť základen pro své bezpilotní letouny, které by tak měly být schopny rychle zasáhnout proti radikálům z Al-Káidy. Před nebezpečím jejího šíření v Jemenu a v Africkém rohu USA v posledních měsících varují. Uvedl to ve středu list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní útočný stroj MQ-9 Reaper

Článek

Jedna ze základen vyrůstá v Etiopii, která údajně měla sice určité výhrady, ale v ohrožení se stala spojencem USA v boji proti somálské islámské organizaci aš-Šabáb. Další základna je už dva roky na Seychelách. Jejím původně deklarovaným účelem bylo zajištění zásahů proti somálským pirátům v Indickém oceánu.

Bezpilotní letouny Reaper, které lze vybavit střelami Hellfire a satelitem naváděnými bombami, odsud však podnikají i lety nad téměř 1300 kilometrů vzdálené Somálsko, jak dokazují americké depeše zveřejněné serverem WikiLeaks.

Stroje nad Somálsko, ale i Jemen, ovšem vzlétají také ze základny v Džibutsku. Pro operace v Jemenu navíc CIA buduje další vzletovou dráhu někde na Arabském poloostrově, napsal list.

Americký deník poznamenal, že to dokumentuje obavy USA z Al-Káidy a jejích spojenců, jež přetrvávají i poté, co bylo oslabeno jádro sítě v Pákistánu.

Americké bezpilotní stroje uskutečnily v nedávné minulosti útoky v nejméně šesti zemích: v Afghánistánu, Iráku, Libyi, Pákistánu, Somálsku a Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám