Hlavní obsah

USA sankcemi proti Chameneímu uzavřely cestu diplomacie, tvrdí Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Spojené státy nejnovějšími sankcemi vůči íránskému duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu, několika vysoce postaveným velitelům revolučních gard (IRGC) a plánovaným sankcím na ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa trvale uzavřely cestu diplomacie. Na Twitteru to v úterý napsal mluvčí íránské diplomacie zahraničí Abbás Musáví.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

„Uvalení zbytečných sankcí na íránského nejvyššího vůdce a na šéfa íránské diplomacie je trvalým uzavřením diplomatické cesty,“ napsal Musáví. „Trumpova zoufalá administrativa ničí zavedené mezinárodní mechanismy pro udržování světového míru a bezpečnosti,“ dodal.

USA sankce uvalily v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení nových odvetných opatření proti Teheránu, jejichž terčem se stal i Chameneí.

Reklama

Výběr článků

Načítám