Hlavní obsah

USA odmítly vyloučit útok na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan v neděli v rozhovoru pro stanici NBC třikrát odmítl vyloučit, že by Spojené státy mohly útočit přímo na území Íránu. V noci na pondělí Američané opět zasáhli proti Íránem podporovaným Húsíům v Jemenu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Poradce pro národní bezpečnost amerického Bílého domu Jake Sullivan hovoří na tiskové konferenci v Bílém domě ve Washingtonu

Článek

Americké velitelství pro oblast Blízkého východu CENTCOM v pondělí podle stanice BBC oznámilo, že jeho síly zasáhly jednu střelu s plochou dráhou letu a čtyři protilodní střely, které „byly připraveny k odpálení proti lodím v Rudém moři“.

Egypt uvedl, že kvůli útokům na lodě poklesly jeho příjmy z tranzitu lodí přes Suezský průplav na polovinu.

Větší pozornost ale vyvolala americká víkendová reakce na útok Íránem podporované milice v Iráku a v Sýrii v odvetě za útok na základnu v Jordánsku, kde zemřeli tři američtí vojáci a desítky jich byly zraněny. Spojené státy uvedly, že podobné útoky budou pokračovat.

Strach z amerického trestu: Írán ví, že to jeho spojenci přehnali

Blízký a Střední východ

„Sedím dnes v národním zpravodajském pořadu a nebudu se pouštět do toho, jestli jsme z hlediska vojenské akce něco vyloučili, nebo nevyloučili,“ řekl NBC Sullivan. „Co řeknu, je, že prezident je odhodlán odpovědět silou na útoky na naše lidi. Prezident ale nevyhledává rozsáhlejší válku na Blízkém východě,“ dodal poradce.

Moderátorka pořadu Meet the Press Kristen Welkerová se ho snažila dotlačit k jasnější odpovědi: „Je to tedy pryč ze stolu? Jsou útoky v Íránu mimo hru?“

„Kristen, v televizi by nebylo moudré mluvit o tom, co je vyloučené a co ne,“ reagoval poradce. Moderátorka to z něj nevydolovala ani na třetí pokus.

Varování Teheránu před útokem na jeho loď

Po třetí vlně americko-britských náletů na pozice Húsíů v Jemenu, kteří pokračují v ostřelování lodí v průlivu Báb al-Mandáb spojujícím Rudé moře a Indický oceán, kdy bylo v sobotu zasaženo 36 cílů, však Írán varoval Američany.

Upozornil je podle listu The Guardian, že pokud podniknou cokoli proti lodi Behšad v Rudém moři, riskují tím odvetné kroky. Írán tvrdí, že loď je v Rudém moři v rámci spolupráce z mezinárodní organizaci pro námořní plavbu, aby „zajistila bezpečnost íránských lodí proti pirátům“.

Západ má podezření, že Behšad poskytuje zpravodajské informace o pohybu lodí v Rudém moři Húsíům, kteří na ně pak útočí.

USA útočily v Sýrii a Iráku

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám