Hlavní obsah

USA útočily v Sýrii a Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

USA zahájily vlnu odvetných úderů na cíle v Iráku a Sýrii po útoku, který v neděli zabil tři americké vojáky v Jordánsku, uvádí agentury AP a Reuters s odvoláním na své zdroje. Útoky podle CNN míří na cíle podporované Íránem. USA jich zasáhly 85.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek základny na jordánsko-syrské hranici. Základna se stala cílem útoku dronu, zemřeli tři američtí vojáci a desítky dalších byly zraněny

Článek

„Dnes americké jednotky na můj pokyn zasáhly cíle a zařízení v Iráku a Sýrii, které IRGC (íránské revolučních gardy) a spřízněné milice používají k útokům na americké jednotky. Naše odpověď začala. Bude pokračovat v časech a místech, jaké si zvolíme,“ uvedl prezident USA Joe Biden.

USA provedly nálety proti jednotkám Kuds spadajícím pod íránské revoluční gardy a s nimi spřízněným ozbrojeným skupinám. Syrská státní televize už oznámila mrtvé a zraněné. Podle syrské organizace pro lidská práva zemřelo 13 proíránských bojovníků.

Americká média uvádí, že dnešní nálety by mohly být první vlnou delší vojenské operace namířené proti ozbrojeným skupinám podporovaným Íránem, kterým Washington připisuje aktuální útoky na americké jednotky v regionu. Podle informací AP Američané zaútočili letadly i drony na velitelská stanoviště, muniční sklady i další infrastrukturu.

Útoky jsou odvetou za úder, který zabil v Jordánsku tři americké vojáky a dalších 40 lidí zranil. Přišly jen chvíli poté, co Biden účastnil dopravení těl do USA a setkal se s rodinami zabitých.

Foto: Us Army, Reuters

Američtí vojáci zabití na základně Tower 22 zleva William Jerome Rivers, Breonna Moffettová a Kennedy Sandersová

Nedělní útok dronem zasáhl základnu Tower 22 v Jordánsku poblíž syrské hranice. Základna je součástí mezinárodní protiteroristické operace. Dron byl vyslán z Iráku a vojáci na základně nedokázali vyhodnotit, zda jde o nepřátelský objekt, protože se skryl za americkým bezpilotním strojem vracejícím se na základnu. Biden už v neděli uvedl, že jeho vláda na tento útok odpoví.

Zpravodajské služby USA uvedly, že Írán se obává konfliktu s USA, je si vědom, že to jeho spojenci v oblasti s útoky na USA, ale i s útoky na obchodní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu, přehánějí. Ohrožují totiž i obchodní zájmy spojenců Íránu – Číny a Indie.

Strach z amerického trestu: Írán ví, že to jeho spojenci přehnali

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám