Hlavní obsah

Olmert připustil držení jaderných zbraní, čelí kritice

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/JERUZALÉM

Rozhořčená volání po demisi si během své návštěvy Německa vysloužil izraelský premiér Ehud Olmert. V rozhovoru pro televizi N24 totiž během kritiky Íránu nepřímo přiznal, že jeho země má jaderné zbraně.

Článek

"My jsme nikdy nehrozili jiné zemi jejím zničením," řekl Olmert, když byl dotázán, zda izraelské jaderné zbraně nepodkopávají úsilí Západu o omezení nukleárních ambicí Teheránu. "Írán však otevřeně i skrytě hrozí vymazáním Izraele z mapy. Můžete říci, že když usiluje o jaderné zbraně, je to stejné jako u Ameriky, Francie, Izraele a Ruska?" Současně sdělil, že jako první by je nikdy nepoužil.

Olmertův úřad vydal prohlášení, že premiér "zařadil Izrael mezi odpovědné státy, a nikoli mezi země, které mají jaderné zbraně". Už se však jen snažil utlumit rostoucí skandál, neboť Izrael dlouhodobě zaujímá postoj "jaderné dvojznačnosti", kdy držení odhadovaných dvou set nukleárních hlavic ani nevyvrací, ani nepotvrzuje - tím se řídí izraelští politici a vojenská cenzura podobný postup vyžaduje i od tamních médií. "Jeho hrozné prohlášení podkopává padesátiletou politiku dvojznačnosti Izraele. Premiér, který si neumí ohlídat své výroky k tak citlivému tématu, musí odstoupit," řekl vlivný poslanec opozičního pravicového Likudu Juval Steinitz.

Také vůdce levicové strany Merec Josi Bejlin se domnívá, že Olmert prokázal svou "lehkovážnost" a vyvolal "vážné pochyby, zda je hoden premiérského křesla".

Izraelské jaderné zbraně nejsou tajemstvím

O smysluplnosti "jaderné dvojznačnosti" však už léta přibývá pochybností, zejména s ohledem na to, že o izraelských jaderných hlavicích se běžně píše v zahraničí a vůdci muslimských zemí na ně poukazují, když obhajují své vlastní vojenské aspirace.

Izraelští komentátoři včera podotýkali, že není jasné, zda Olmertovi jeho sporné výroky "uklouzly", anebo šlo o promyšlený krok.

Jak napsal list Ha'arec, minulý týden vyvolal "zděšení" bezpečnostního aparátu Izraele i nastupující ministr obrany USA Robert Gates, když veřejně hovořil o izraelských jaderných zbraních a nadto připomněl, že jsou vedle nukleárních arzenálů USA, Indie, Ruska a Pákistánu jedním z důvodů, proč se může Írán cítit v ohrožení a usilovat o vlastní vyzbrojení.

Že Izrael vlastní jaderné zbraně vyzradil v říjnu 1986 britskému listu The Sunday Times izraelský jaderný technik Mordechaj Vanunu. Byl za to odsouzen na 18 let, přičemž 11,5 roku byl na samotce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám