Hlavní obsah

Turecký premiér vjel s armádou do Sýrie

Ankara/Damašek
Aktualizováno

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vjel v doprovodu obrněného konvoje a vrtulníků nakrátko a bez pozvání do Sýrie. Navštívil hrobku šáha Sulajmána, který byl dědem zakladatele osmanské říše. Turecká armáda hrobku nedávno bez svolení Damašku přesunula blíž k turecké hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký premiér vjel s armádním doprovodem do SýrieVideo: Reuters

 
Článek

Davutoglu po návratu do turecké pohraniční Şanliurfy řekl, že „přiváží pozdrav od šáha Sulajmána, vůdce turecké obrody”. „Naše rudá vlajka nad ním bude vlát navždy,” řekl.

Nedělní Davutogluova cesta se nesla ve vojenském duchu. Doprovázely ho obrněné vozy, které ze vzduchu chránily vrtulníky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syrská agentura SANA oznámila, že návštěva vykonaná bez souhlasu syrské vlády je považována za „zřejmou agresi vůči svrchovanému státu a za porušení veškerého práva a dohod”.

Foto: Reuters

Turecký ministr Ahmet Davutoglu se díváli alekohledem na syrské území

Šáhova hrobka je podle dohody z roku 1921 považována za tureckou enklávu v Sýrii. Letos v únoru Turecko poslalo do severní Sýrie několik stovek vojáků s úkolem přesunout hrobku blíž k hranici. Hrobka se do té doby nacházela na území, na které se rozšířily boje. Teď je Sulajmánův hrob asi 250 metrů od hranice v provincii Halab.

Foto: Reuters

Turecký premiér Davutoglu na oficiálním snímku pózuje s dalšími tureckými představiteli a vojáky před hrobkou šáha Sulajmána na syrském území.

Damašek sice uznává dohodu o enklávě, ale při přesunu hrobky Turecko jen oznámilo svůj úmysl na syrském konzulátu v Istanbulu a nepočkalo na svolení syrských úřadů. Ankara k operaci použila tanky i bezpilotní letadla. [celá zpráva]

Šáh Sulajmán žil v letech 1178–1236. Jeho vnukem byl Osman I., považovaný za zakladatele osmanské říše. Její vznik se datuje do roku 1299, kdy Osman vyhlásil nezávislost emirátu založeného v severozápadní Anatolii. Osmanská říše zanikla až po první světové válce v roce 1922.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám