Hlavní obsah

Turecko vyjednává vydání ruských pilotů. Moskva potvrdila smrt jednoho z nich

– Moskva • Aktualizováno
Novinky, jem

Moskva „předběžně” potvrdila smrt jednoho ze dvou pilotů ruského stíhacího bombardéru sestřeleného v úterý Tureckem. Stroj se zřítil na severu Sýrie nedaleko hranice. Na palubě byli dva Rusové. Ankara podle agentury Reuters vyjednává jejich vydání. Druhý pilot Suchoje Su-24 je zřejmě naživu a v zajetí syrských rebelů.

Foto: Stringer, Reuters

Snímek padajícího Suchoje Su-24

Článek

„Naše jednotky, které obdržely informaci, že jsou oba piloti naživu, pracují na tom, aby je z rukou ozbrojené syrské opozice, osvobodily,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z turecké armády.

Krátce na to ale ruský generální štáb „předběžně” potvrdil smrt jednoho z pilotů Su-24, který dopadl na zem asi čtyři kilometry od hranic s Tureckem. Piloti se katapultovali, avšak jeden byl zabit ještě „ve vzduchu palbou vedenou ze země” syrskými povstalci. [celá zpráva]

Při následné pátrací operaci po sestřelených pilotech, kterou prováděly dva vrtulníky Mi-8, zahynul další ruský voják. [celá zpráva]

Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24 Turecko sestřelilo v úterý dopoledne. Ankara tvrdí, že byl v jejím vzdušném prostoru. Moskva popírá, že by její letoun hranici ze Sýrie přeletěl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je mrtvý, křičí nad tělem sestřeleného pilota syrští rebelovéVideo: Reuters

Deník The Guardian s odkazem na svoje zdroje z Bílého domu uvedl, že Američané narušení vzdušného prostoru ruským strojem zaznamenali, mělo se však jednat jen o několikavteřinový průlet.

Turci přitom tvrdí, že posádku suchoje před ostrou palbou desetkrát varovali.

„Dýka do zad”

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina byl útok na stroj ruského letectva  „bodnutím dýky do zad“. Turci se tak podle něj stali komplici teroristů. [celá zpráva]

„Dnešní (úterní) ztráta je spojena s bodnutím do našich zad, za nímž stojí komplici teroristů. To, co se dnes stalo, nemohu charakterizovat jinak,” míní ruský prezident.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Morální povinnost, zní z Ankary

Turecký premiér Ahmet Davutoglu po incidentu prohlásil, že jeho země chránila svůj vzdušný prostor a nehodlá trpět porušování mezinárodního práva.

„Chceme dát mezinárodnímu společenství jasně najevo, že pokud se ocitnou v ohrožení naši občané nebo naše hranice, jsme ochotni přinést jakoukoliv oběť. A sestřelení letadla, které narušilo turecký vzdušný prostor, musí být viděno v tomto kontextu,“ prohlásil Davutoglu.

Rusové přišli o vrtulník

V úterý odpoledne také syrská opoziční organizace SOHR zveřejnila zprávu, že syrští povstalci zničili jeden ze dvou ruských vrtulníků, který pátral po pohřešovaných pilotech. [celá zpráva]

Helikoptéru prý zasáhli rebelové raketou krátce poté, co ji přinutili jinou střelou k nouzovému přistání. Nejméně deseti členům posádky se ale podařilo stroj opustit, dodala SOHR.

Obama i NATO souhlasí s Turky

K vyřešení složité situace kolem sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je třeba diplomacie a zklidnění, řekl podle ČTK po mimořádné schůzce velvyslanců zemí NATO jeho generální tajemník Jens Stoltenberg.

Vyhodnocení incidentu dalšími spojeneckými zeměmi je podle něj v souladu s tím, jak dění popsali sami Turci.

Americký prezident Barack Obama po jednání se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem prohlásil, že má „Turecko právo bránit svůj vzdušný prostor“. Zároveň vyslovil naději, že bude Moskva s Ankarou komunikovat na takové úrovni, aby dalším podobným incidentům do budoucna předešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám