Hlavní obsah

Turecko pohrozilo nákupem ruských stíhaček, nedostane-li americké

Ankara

Turecko je připravené zakoupit ruské bojové letouny Suchoj Su-35 a Su-57, jestliže se nedohodne s USA na dodávkách amerických stíhaček. Podle agentury TASS to v pondělí řekl turecké televizní stanici NTV šéf úřadu obranného průmyslu Ismail Demir. USA odmítly dodat Turecku bojové letouny páté generace F-35. Ankara výměnou za vyřazení z programu požaduje nákup stíhaček F-16.

Foto: Sukhoi

Prvý prototyp Su-57

Článek

„Pokud po situaci s F-35 Spojené státy neschválí ani dohodu, která se týká letounů F-16, Turecko nezůstane bez alternativních možností. Téma Su-35 a Su-57 lze kdykoli znovu otevřít,” prohlásil podle agentury TASS Demir.

Ankara si původně objednala 100 amerických stíhaček páté generace F-35 Lightning II. V roce 2019 ale USA Turecko z programu vyřadily kvůli tomu, že nakoupilo ruský systém protiletadlové raketové obrany S-400. Obávaly se, že by Turecko mohlo sdělit Moskvě, jak lze pomocí S-400 detekovat stroje Lightning II.

Turecko chce náhradou F-16

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli řekl, že Washington Ankaře nabídl výměnou za investici do vývoje strojů F-35 prodej letadel F-16. Nicméně závěr vyjednávání zatím zůstává v nedohlednu.

Turecko požádalo USA - v rámci kompenzace za investice do programu F-35, který zahrnoval i výrobu některých dílů - o možnost koupit si 40 nových stíhaček F-16 a 80 souprav pro modernizaci starších verzí F-16, které už má ve výzbroji.

USA zakázaly Turecku letouny F-35. Turci do nich ale dodávají díly

Blízký a Střední východ

„Je tu platba ve výši 1,4 miliardy dolarů za F-35 a Spojené státy mají tuto nabídku kompenzace za tyto platby,“ uvedl Erdogan. Dodal, že jde o bezpečnost jeho země: „Nechte nás podniknout potřebné kroky, aby se splnily požadavky naší země na obranu.“

Ruská nabídka

Rusko letos v červenci dalo najevo, že je připraveno Turecku dodat víceúčelové stíhačky Su-35 místo amerických F-35. Su-35 a Su-57 patří k nejmodernějším strojům v ruském letectvu. Su-57 jsou stejně jako F-35 vybavené technologií stealth, která snižuje radarový odraz a stroje jsou pro radary neviditelné.

Do Turecka dorazila první část ruského systému protivzdušné obrany S-400

Blízký a Střední východ

Po pořízení S-400 byla Turecku nejen odepřena dodávka F-35 a dva už předané stroje určené k výcviku zůstaly na území USA, ale nemohlo vyrábět ani díly pro F-35. Demir se pak spolu s dalšími třemi zaměstnanci tureckého úřadu obranného průmyslu ocitl na americkém sankčním seznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám