Hlavní obsah

Turecko hodlá vtrhnout do Sýrie a Iráku, oznámil Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v pondělí najevo, že plánuje pozemní operaci proti kurdským milicím YPG a PKK na severu Sýrie a v iráckém Kurdistánu. Turecko připisuje atentát v Istanbulu, při němž 13. listopadu zahynulo šest lidí, Kurdům. Nitky údajně vedou do města Kobani na syrsko-turecké hranici. V odvetě už Turci podnikli v neděli nálety.

Turecké útoky na Sýrii a IrákVideo: AP

 
Článek

„Není pochyb, že tato operace nebude omezena jen na leteckou,“ uvedl Erdogan během letu z Kataru do Turecka. „Kolik vojáků pozemních sil by mělo být nasazeno, se rozhodne společně s relevantními jednotkami, naším ministerstvem obrany a generálním štábem. Podnikneme konzultace a pak provedeme společně kroky,“ dodal.

Letecká část operace Claw-Sword byla zahájena v neděli. Vyslány do ní byly stíhačky F-16 a drony. Za cíl měly úkryty a bunkry nebo skladiště milicí PKK a YPG, které Turecko považuje za propojené, a dalších skupin včetně Islámského státu, považovaných v Turecku za teroristické. Turecký ministr obrany Hulusi Akar oznámil, že bylo zničeno 89 cílů. Podle kurdských zdrojů mířil útok na okolí Irbílu a v Koji byla zasažena i nemocnice. Erdogan dodal, že v Kobani bylo zasaženo 12 cílů patřících YPG. Podle syrské exilové organizace SOHR jen v Sýrii při útocích na provincie Hasaká, Aleppo a Rakka zahynulo 31 osob.

Akce bez konzultace

Na dotaz, zda před nálety proběhly konzultace s Ruskem a USA, Erdogan odpověděl, že ani s ruskými, ani s americkými představiteli o operaci v Sýrii a v Iráku nemluvil. Dodal, že obě tyto země vědí, že Turecko může takové operace v oblasti podnikat kdykoli.

Írán zaútočil na irácké Kurdy. Viní je z podněcování protestů

Blízký a Střední východ

„Tato operace v severním Iráku a severní Sýrii není výsledkem nějaké náhodné myšlenky, co by se mohlo udělat,“ řekl turecký prezident. Dodal, že pokud někdo představuje „hrozbu vůči Turecku, Ankara ho přiměje, aby za to zaplatil“.

Erdogan si stěžoval, že Rusko neplní dohodu z roku 2019, která měla zajistit, že se kurdské milice stáhnou do vzdálenosti 30 km od tureckých hranic. „Jeho odpovědností bylo vyčistit oblast od teroristů. Naneštěstí, i když jsme jim to mnohokrát připomínali, to neudělali,“ uvedl turecký prezident.

Kurdové varují před katastrofou

Turecko sice z útoku v Istanbulu obvinilo syrské Kurdy, ale nepředložilo žádné důkazy, připomněl list Jerusalem Post.

Velitel převážně kurdských Syrských demokratických sil (SDF) Mazlúm Abdí varoval, že by mohlo dojít k rozsáhlé katastrofě, pokud bude Ankara pokračovat v širokých útocích. Jerusalem Post upozornil, že Spojené státy, které podporují SDF, nejsou schopné zabránit tureckým útokům přes hranice. USA sice v roce 2019 nevyšly vstříc tureckému přání, aby se zcela stáhly ze Sýrie, ale odchod Američanů od hranic umožnil tureckou invazi. Dodal, že Turci od té doby používají drony k útokům na Kurdy, kromě velitelů ale zabíjejí také civilisty.

Foto: Iha, Reuters

Turecký kamion zasažený raketou vypálenou ze Sýrie

Na nedělní nálety odpověděli syrští Kurdové, vypálili pět raket na turecké pohraniční město Karkamiş. Tři lidé při útoku zemřeli.

Na irácký Kurdistán současně útočí Íránci, protože viní tamní Kurdy z aktuálních nepokojů vyvolaných smrtí mladé kurdské ženy Mahsy Amíníové.

Útok v Istanbulu provedla podle policie Syřanka

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám