Hlavní obsah

Útok v Istanbulu provedla podle policie Syřanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecká policie v souvislosti s nedělní explozí v centru Istanbulu zadržela ženu podezřelou z nastražení bomby a dalších 45 lidí. Zadržená žena je syrská občanka, která vypověděla, že ji vycvičili kurdští radikálové, informovala v pondělí policie.

Policie zadržela ženu podezřelou z výbuchu v IstanbuluVideo: AP

 
Článek

V souvislosti s útokem s šesti mrtvými a více než 80 zraněnými bylo podle policie zadrženo dohromady 46 lidí. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu předtím z atentátu na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu obvinil Stranu kurdských pracujících (PKK).

Podle agentury Reuters se turecké úřady domnívají, že osoba, která provedla bombový útok v Istanbulu, je napojena na kurdské radikály.

Nevylučují ale ani napojení na takzvaný Islámský stát. Nejmenovaný vysoce postavený funkcionář Reuters řekl, že podle prvních zjištění měla zadržená vazby na PKK. Tu považují Turecko, USA i EU za teroristickou organizaci.

Ženou podezřelou z nastražení bomby je Ahlam Albašírová. Vypověděla, že ji vycvičili kurdští radikálové v Sýrii a do Turecka přišla přes oblast kolem syrského města Afrín na severozápadě Sýrie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že útok „zavání terorismem“. Také poznamenal, že podle prvních informací v útoku „hrála roli žena“, a slíbil, že viníci budou potrestáni.

„Podle našich závěrů nese odpovědnost za atentát teroristická organizace PKK,“ řekl v pondělí Soylu.

Foto: AP

Policie zadržela ženu podezřelou z výbuchu v Istanbulu

Instrukce k němu podle něho přišly z Kobani, města na severu Sýrie, kde turecká armáda v posledních letech vede operaci proti kurdským milicím YPG. Ankara je považuje za křídlo PKK.

„Člověk, který bombu nastražil, byl zadržen, už předtím bylo zadrženo 21 lidí,“ řekl také ministr. Věk obětí je podle něj v rozmezí od devíti do více než 40 let.

Turecká policie zadržela 22 lidí kvůli výbuchu v Istanbulu, podezírá Kurdy

Zahraniční

Silný výbuch na rušné ulici v Istanbulu: Šest mrtvých, desítky zraněných

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám