Hlavní obsah

Turecké letouny bombardovaly Kurdy v Iráku, 18 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké stíhací bombardéry zaútočily v pondělí před půlnocí na pozice radikálů ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku. Letectvo uvedlo, že se mu podařilo zničit všechny identifikované cíle a zabít 18 bojovníků, uvedl turecký deník Hürriyet.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně

Článek

Útoky podle armády proběhly mezi 23. hodinou a půlnocí. Naposled podniklo podobné útoky v sobotu, kdy bombardovalo i cíle na jihozápadě Turecka.

Turecká armáda oznámila už v pondělí, že při operacích na jihovýchodě Turecka zabila jedenáct bojovníků PKK.

Turecko obnovilo boje proti kurdským separatistům loni v létě. Zasahuje nejen na jihovýchodě Turecka, ale také v sousedním Iráku. Tam má PKK podle Ankary své zázemí. Od té doby zemřelo několik tisíc kurdských povstalců a stovky civilistů a vojáků.

PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku; za teroristickou organizaci ji považuje i Evropská unie a USA. Naopak kurdské milice YPG spojené se se syrskou kurdskou stranou PYD blízkou PKK jsou pro Spojené státy v Sýrii důležitým spojencem, což Ankara ostře kritizuje.

Útok na Islámský stát

Turecké letectvo v pondělí bombardovalo i pozice Islámského státu severu Sýrie, odkud IS ostřeluje město Kilis raketami. Od začátku letošního roku tam zahynulo při ostřelování 19 lidí, když v pondělí zemřel jeden ze zraněných z jiného útoku z 24. dubna. Naposled Islámský stát útočil na Kilis na 1. máje, kdy palba jednoho člověka zranila.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Stíhací letoun F-16

Reklama

Výběr článků

Načítám