Hlavní obsah

Tříbodový plán na příměří: Vůdci Hamásu by mohli skončit v exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira / Jeruzalém

Izrael zvažuje možnost, že v zájmu propuštění rukojmích nezabije vůdce radikálního palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára a Muhammada Dífa, ale vyhostí je. Napsal to list The Times of Israel s odvoláním na izraelskou veřejnoprávní televizi Kan. Propouštění rukojmích by mělo proběhnout během tří fází egyptského návrhu na ukončení bojů.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Dým nad Pásmem Gazy

Článek

Televize Kan citovala několik nejmenovaných izraelských zdrojů, podle nichž by Sinvár a Díf mohli být deportováni do Kataru či jiné země. O této možnosti už prý jednalo izraelské vojenské i politické vedení, byť zatím neexistuje žádný konkrétní návrh.

Jeden ze zdrojů televizi řekl, že by takový plán nesměl mít negativní dopad na hlavní izraelský cíl, kterým je zničení vojenských kapacit Hamásu. Další dodal, že „deportace vedení Hamásu do zahraničí není v rozporu s válečnými cíli“.

Tři fáze plánu na příměří

Izraelský válečný kabinet by v pondělí měl podle serveru listu The Jerusalem Post posoudit nový egyptský návrh na ukončení bojů. Ten počítá se třemi vlnami propouštění rukojmích na základě utlumování bojů.

Izraelský nálet v Gaze zabil 76 členů jedné rodiny, uvádí palestinská civilní obrana

Blízký a Střední východ

V první fázi by se měly přerušit boje na dva týdny s možností prodloužení klidu zbraní o další dva týdny. Propuštěno by mělo být dalších 40 rukojmích, především ženy, nezletilí a staří a nemocní lidé. Oplátkou by Izrael musel propustit 120 palestinských vězňů, také žen, nezletilých a starých a nemocných. Do Pásma Gazy by měla proudit humanitární pomoc a měly by se z něj stáhnout tanky.

V druhé fázi by měly vzniknout Egyptem sponzorované vnitropalestinské rozhovory, které by měly ukončit spory mezi Hamásem a Palestinskou samosprávou a vést ke vzniku technokratické vlády, která by dohlížela na rekonstrukci Pásma Gazy a vydláždila cestu pro palestinské parlamentní a prezidentské volby.

V třetí fázi by panovalo vzájemné příměří, propuštěni by byli zbylí rukojmí včetně izraelských vojáků výměnou za propuštění dalších palestinských vězňů a izraelské síly by opustily Pásmo Gazy.

Jednání v Káhiře

V sobotu se vrátil po čtyřdenní návštěvě Egypta nejvyšší politický vůdce Hamásu Ismaíl Haníja. V neděli pak přijeli do Káhiry vysocí představitelé Islámského džihádu.

Zda se podaří dosáhnout dohody, jasné není. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli zopakoval svůj dlouhotrvající postoj, že Izrael neukončí svou vojenskou operaci.

„Budeme pokračovat v boji, dokud nedosáhneme úplného vítezství nad Hamásem. To je jediný způsob, jak přivést zpět rukojmí, eliminovat Hamás a zajistit, že Gaza nebude dál hrozbou pro Izrael,“ pronesl.

Premiér ovšem čelí protestům části Izraelců, kteří požadují co nejrychlejší návrat rukojmích. V pondělí pokračuje druhým dnem pochod izraelských teenagerů z Hamásem vypáleného kibucu Kfar Aza z Tel Avivu do Jeruzaléma před budovu parlamentu.

V Pásmu Gazy zemřel v zajetí 73letý izraelsko-americký rukojmí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám