Hlavní obsah

Tálibové stříleli na protestující Afghánce s vlajkami. Kvůli sochám také zapálili zábavní park

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Zatímco v úterý se tálibánští bojovníci proháněli na autíčkách či se vozili na kolotoči, ve středu naopak některé zábavní parky zapálili. Nacházely se v nich totiž sochy, které islám zakazuje. V Džalálábádu pak začali střílet po Afgháncích, kteří v rámci protestu chodí po městě se státními vlajkami.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v Kábulu

Článek

Podobných videí koluje na sociálních sítích hodně. V Šeberghánu vzplanul zábavní park, v provincii Bámiján Tálibánci zničili sochu Abdula Ali Mazariho, což byl politický vůdce hnutí Hezbe Wahdat v průběhu sovětské války v Afghánistánu, kterého Tálibánci v roce 1995 zavraždili.

Jeho socha se nacházela na stejném místě, kde v roce 2001 bojovníci Tálibánu zničili 1500 let starou sochu Buddhy.

Situace v Afghánistánu se ale dramatizuje nejen kvůli ničení soch a zábavních parků. Svou formu protestu ukázali mladí Afghánci ve městě Džalálábád na hranicích s Pákistánem.

Začali tam totiž vyvěšovat státní vlajky.

„V Džalálábádu klade odpor poměrně početná část komunity. Jedná se o tisíce lidí, kteří v ulicích mávají afghánskými vlajkami. Ty se přitom Tálibánci na všech místech snažili vyměnit za své,“ uvedl reportér televizní stanice Al Džazíra Rob McBride.

Bleskový návrat Tálibánu zaskočil i afghánského velvyslance v Praze

Svět

Z Džalálábádu jsou hlášeny nejen střety tálibánců s Afghánci, ozývala se i střelba. Al Džazíra s odkazem na své reportéry uvedla, že na místě jsou nejméně dva mrtví.

ČTK uvedla, že při střetech v Džalálábádu byli podle svědků zabiti nejméně tři lidé a více než desítka jich utrpěla zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám