Hlavní obsah

Bleskový návrat Tálibánu zaskočil i afghánského velvyslance v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rychlost, s jakou Tálibán ovládl Afghánistán, zaskočila i afghánského velvyslance v Praze Shahzada Gula Ayrobeeho. Uvedl to v rozhovoru pro Novinky.cz. „Pád vlády a ovládnutí země Tálibánem nikdo nečekal a bylo to překvapující. Ale teď není čas na dohady o něčí vině. Máme příležitost zabránit dalšímu násilí, předejít tomu, aby Afghánistán upadl do občanské války a stal se vyvrhelskou zemí. Říkám to jménem milionů lidí v Afghánistánu, jejichž osud visí na vlásku a čeká je mimořádně nejistá budoucnost.“

Foto: Afghánské velvyslanectví

Afghánský velvyslanec v Praze Shahzad Gul Ayrobee

Článek

Návrat Tálibánu k moci je podle velvyslance rizikem pro obhájce lidských práv, novináře, akademiky, zaměstnance státní správy nebo bývalé příslušníky bezpečnostních sil.

„Obyvatelé Kábulu už sdělují, že Tálibán prohledává domy, zaznamenává si jména a hledá osoby, které má na svém seznamu cílů. Ve městě se objevily zprávy o jejich záměrném zabíjení a o drancování. Obyvatelé Kábulu právě teď žijí v absolutním strachu,“ řekl.

Máme mimořádné obavy, že nesplní své sliby a závazky ze svých prohlášení z Dauhá a na dalších mezinárodních fórech. Viděli jsme v minulosti a zase vidíme, jak Tálibán porušil své sliby a závazky.

Ambasador se také obává o svobodu afghánských žen a dívek, o jejich možnost chodit do školy, pracovat a podílet se na ekonomickém a společenském životě.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid sice slíbil, že se ženy budou moci dál podílet na správě země a studovat, ale jen v rámci islámského práva šaría. Jeho striktní výklad to však neumožňuje.

Tálibové obklíčili letiště v Kábulu, nechtějí tam pouštět Afghánce

Svět

Velvyslanec Shahzad Gul Ayrobee Tálibánu nevěří: „Máme mimořádné obavy, že nesplní své sliby a závazky ze svých prohlášení z Dauhá (tam se jednalo o mírové smlouvě s USA, pozn. redakce) a na dalších mezinárodních fórech. Viděli jsme v minulosti a zase vidíme, jak Tálibán porušil své sliby a závazky.”

Kábul se podle jeho slov stal posledním útočištěm pro mnoho lidí, kteří prchali před násilím a pomstou Tálibánu. „Máme tisíce vnitřně vysílených lidí, kteří v Kábulu a na jiných místech zoufale potřebují střechu nad hlavou, jídlo a ochranu. Je naléhavé zmobilizovat urgentní humanitární pomoc pro 18 milionů lidí v Afghánistánu a zejména pro osoby vnitřně vysílené v důsledku aktuálního konfliktu,“ dodal Shahzad Gul Ayrobee.

Fatální selhání tajných služeb: Tálibán nepřevezme Kábul před 11. zářím

Svět

Velvyslanec také vyzval Evropskou unii i Českou republiku, aby využily všechny možnosti, které mají k dispozici a „vyzvaly k okamžitému ukončení násilí a dodržování lidských práv a mezinárodních humanitárních zákonů“ a aby „vyzvaly Tálibán, aby plně respektoval obecnou amnestii, kterou nabídl, ukončil cílené vraždy a odvetné útoky vedené z pomsty“.

Reklama

Související témata:
Adrián Guľa

Výběr článků

Načítám