Hlavní obsah

Svět musí zapomenout na 7. říjen, vyzývá premiér Palestinské samosprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Palestinské samosprávy Muhammad Ištajja řekl v neděli na Mnichovské bezpečnostní konferenci, že svět by se neměl zabývat masakrem Izraelců ze 7. října, ale měl by se soustředit na osud Palestiny. Současně uvedl, že Palestinská samospráva usiluje o urovnání sporů s Hamásem a o palestinskou jednotu.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Muhammad Ištajja na Mnichovské bezpečnostní konferenci

Článek

„Neměl by se dál klást důraz na 7. říjen,“ odpověděl Ištajja podle listu The Times of Israel na otázku ohledně masakru spáchaného Hamásem a dalšími teroristickými hnutími z Pásma Gazy. Teroristé, kteří tehdy povraždili přes 1200 lidí, přitom stále drží přes sto rukojmích a nepouštějí k nim ani zástupce Červeného kříže, byť je to jejich povinností.

„Je to o tom, že Palestinci chtějí konec okupace,“ dodal Ištajja.

Palestinská samospráva, která spravuje část okupovaného Západního břehu Jordánu, místo odsouzení činů Hamásu s ním chce jednat na konci února v Moskvě. „Rusko pozvalo všechna palestinská hnutí, aby se sešla 26. tohoto měsíce v Moskvě. Uvidíme, jestli je Hamás připraven se s námi shodnout na základech. My ano. Jestli Hamás ne, pak je to něco jiného, ale potřebujeme palestinskou jednotu,“ řekl Ištajja.

Izrael hrozí útokem na Rafáh

Zájem Palestinské samosprávy domluvit se s Hamásem je jedním z důvodů, proč izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítá vznik samostatného Palestinského státu.

Požadavky Hamásu jsou nerealistické, řekl Netanjahu, trvá na jeho zničení

Blízký a Střední východ

Zájem jednat s Hamásem je ze strany Palestinské samosprávy zřejmě dán snahou udržet si pozice na palestinské politické scéně. Ve volbách by zřejmě Fatah, který vládne na Západním břehu Jordánu, s Hamásem prohrál.

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v pondělí varoval Hamás, že pokud nepropustí rukojmí do 10. března, kdy začíná ramadán, zaútočí Izrael na Rafáh.

Izrael: Hamás musí do ramadánu vydat rukojmí, jinak jdeme do Rafáhu

Svět

Rafáh je poslední místo, kde ještě neútočila izraelská armáda vedoucí válku proti Hamásu a dalším teroristickým skupinám v Pásmu Gazy. Osud civilistů, kteří tam uprchli, však vyvolává znepokojení humanitárních organizaci. Izraelská opatření se jim zdají nedostatečná.

Zeď u Pásma Gazy

Satelitní záběry zdi, která vzniká v Egyptě u Pásma Gazy, ale naznačují, že by právě tam mohlo vznikat místo, kam by mohli běženci jít. Egyptská vláda se odmítla televizi CNN a deníku The New York Times vyjádřit k účelu zdi, která se staví od počátku února. Mluvčí vlády pouze odkázal na starší vyjádření, že si Egypt zajišťuje bezpečnost.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr zdi u Rafáhu

Egypt dosud odmítal přijmout na své území Palestince utíkající z Pásma Gazy.

Zeď má mít podle firmy, která ji staví, výšku zhruba pět metrů. Společnost ji buduje na základě zakázky od egyptské armády.

Červený kříž požaduje okamžité propuštění izraelských rukojmích. Stěžuje si, že k nim nemá přístup

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám