Hlavní obsah

Izrael: Hamás musí do ramadánu vydat rukojmí, jinak jdeme do Rafáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael plánuje příští měsíc zahájit ofenzivu v Rafáhu. Řekl to ministr válečné vlády Benny Ganc, podle kterého může Hamás operaci zabránit, pokud do začátku ramadánu propustí všechny zbývající rukojmí. Muslimský svatý měsíc letos začíná 11. března.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci na pobřeží v Rafáhu. Snímek z 13. února

Článek

„Svět to musí vědět a vůdci Hamásu to musí vědět – pokud naši rukojmí nebudou do ramadánu doma, boje budou pokračovat všude, včetně oblasti Rafáhu,“ měl bývalý náčelník armádního štábu říct na nedělní konferenci amerických židovských lídrů v Jeruzalémě. Podle Times of Israel naznačoval podobný časový plán už v pátek.

V Rafáhu se momentálně nachází většina z 1,7 milionu Palestinců vyhnaných válkou z domova a hledajících bezpečné útočiště. Podle Gance by proto ofenziva proběhla koordinovaným způsobem a ve spolupráci s USA a Egyptem, čímž by měla být zajištěna evakuace a „co největší možná minimalizace civilních obětí“. Kam v Pásmu Gazy by mohli tito lidé být bezpečně přemístěni, ale zůstává nejasné.

Obavy o civilisty vedly zahraniční vlády a humanitární organizace k opětovné apelaci na izraelskou vládu, aby do Rafáhu nešla. I přes rostoucí mezinárodní tlak a přímé žádosti amerického prezidenta Joea Bidena izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že válka nemůže být dokončena bez tažení na Rafáh, poslední město v Gaze, do kterého izraelští vojáci ještě nevstoupili a ve kterém se ještě skrývají ozbrojenci Hamásu.

Požadavky Hamásu jsou nerealistické, řekl Netanjahu, trvá na jeho zničení

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám