Hlavní obsah

Stáhněte vojáky ze světa a ukončete satanskou politiku, vyslechl si Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/WASHINGTON

Spojené státy by měly stáhnout své vojáky z celého světa a prezident Barack Obama má skoncovat se satanskou politikou svého předchůdce George Bushe. To první si myslí íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, dodatek zase pochází z dílny afghánského povstaleckého hnutí Tálibán.

Článek

Ahmadínežád výzvu Obamovi adresoval na dálku ze shromáždění v západním Íránu. Washington podle něj musí provést zásadní, a ne jen taktickou změnu své politiky. Tu spojil s ukončením americké vojenské přítomnosti ve světě a stažením jednotek do USA. Vyzval amerického kolegu, aby se Spojené státy přestaly "vměšovat do záležitostí jiných národů...“. Obama by se podle Ahmadínežáda také měl omluvit za "zločiny" spáchané Spojenými státy v minulosti.

Obama před nástupem do funkce řadil Írán k hrozbám pro americkou bezpečnost. Přesto ale stojí o přímý dialog s Teheránem a za to, že Írán ustoupí v požadavcích týkajících se jeho jaderného programu, je připraven ocenit to hospodářskými pobídkami.

Tálibán: přehodnoťte Bushovu satanskou politiku

Afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán zase Obamu žádá, aby přehodnotil "satanskou politiku" svého předchůdce Bushe. Žádá ho hlavně, aby zavřel všechny americké internační tábory, které označuje za ďábelské.

V poselství, které získalo americké zpravodajské středisko SITE, jež monitoruje internetovou produkci teroristických organizací, Tálibán Obamu také žádá, aby stáhl všechny svoje vojáky z Iráku a Afghánistánu a aby přestal hájit Izrael.

"Pokud chce Barack Obama upřímně stabilitu a mír ve světě, neměl by zavřít jen Guantánamo. Měl by zrušit všechny zlovolné projekty koncipované podle Bushovy satanské vize o nestabilitě ve světě," uvádí se v poselství.

Reklama

Výběr článků

Načítám