Hlavní obsah

Slovensko dočasně stáhlo z Iráku svých sedm vojáků, odcházejí i Němci

Bratislava/Berlín

Sedm slovenských vojáků, kteří se účastnili výcviku iráckých bezpečnostních složek, bylo z bezpečnostních důvodů dočasně přemístěno mimo území Iráku. V úterý o tom informoval předseda slovenské vlády Peter Pellegrini. Své vojáky stahují i Němci. Postup zemí EU vadí USA.

Foto: Profimedia.cz

Německý voják zapojený do koaliční operace v Iráku

Článek

„Předseda vlády oznamuje, že vzhledem k aktuální situaci v Iráku, která vedla k pozastavení aktivit výcvikové mise NATO, proběhla dočasná relokace sedmi slovenských vojáků mimo území Iráku v souladu s bezpečnostními pravidly. Další kroky budou realizovány po konzultaci se spojenci,“ uvedl tiskový odbor úřadu vlády Slovenské republiky.

Slovensko přikročilo k tomuto kroku po vyhrocení situace v zemi poté, co Američané zabili v pátek v Bagdádu íránského generála Kásima Sulejmáního. Slovenští vojenští instruktoři působí v Iráku od podzimu 2018. Slovenský parlament rozhodl, že do Iráku může být vysláno až 42 vojáků, aktuálně jich v této zemi působilo sedm.

Německo přesouvá své vojáky z Iráku do Jordánska a Kuvajtu

Německo z bezpečnostních důvodů stáhne část svých vojáků z Iráku a přesune je do Jordánska a Kuvajtu. Ministerstva obrany a zahraničí o tom podle veřejnoprávní televize ARD v pondělí pozdě večer informovala poslance. Spolková republika má nyní v Iráku kolem 120 vojáků.

V dopise zákonodárcům se píše o ”dočasném zúžení” německé vojenské přítomnosti v Iráku. Týkat se má především dvou míst – Bagdádu a základny Tádží severně od hlavního města, kde má Německo celkem 30 vojáků. „Zde nasazení vojáci budou v brzké době přesunuti do Jordánska a Kuvajtu,” napsala dvojice ministerstev poslancům.

Ani zabití Trumpa nevyváží smrt Sulejmáního, řekl íránský generál

Blízký a Střední východ

O zhruba 90 vojácích, které má Německo v iráckém Kurdistánu na severu země, se v dopise nepíše. V tomto regionu zatím panuje klid.

Německo už v pondělí dalo najevo, že své vojáky v Iráku nenechá proti vůli tamní vlády. Bude akceptovat jakékoliv její rozhodnutí.

Pro to, aby zemi opustily zahraniční jednotky, se už vyslovil irácký parlament, rozhodne ale vláda. Pokud by měly zahraniční síly odejít, obává se německý ministr zahraničí Heiko Maas dalšího zvýšení nestability v zemi a možného návratu Islámského státu. Po nedělním rozhodnutí iráckého parlamentu vyzval ke svolání krizového mítinku zemí EU.

Zklamané Spojené státy

Americkému ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi se už v pátek nelíbila chladná reakce evropských zemí na americký útok, při němž byl zabit Sulejmání, a kritizoval ji. „Britové, Francouzi a Němci potřebují pochopit, že to, co jsme udělali, co Američané udělali, zachránilo také životy v Evropě. Byla to dobrá věc pro celý svět,“ řekl televizi Fox News. Podle něj plánoval zabít další Američany při větším útoku, než byla nedávná ostřelování základem v Iráku, kde působí američtí vojáci. „Dopadli jsme ho a zastavili,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám