Hlavní obsah

Ani zabití Trumpa nevyváží smrt Sulejmáního, řekl íránský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Adekvátní odvetou za zabití íránského generála Kásema Sulejmáního by nebylo ani zabití amerického prezidenta Donalda Trumpa, prohlásil v pondělí v íránské státní televizi velitel letectva íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde. V Teheránu se spolu s ostatními nejvyššími íránskými představiteli zúčastnil smutečního obřadu za Sulejmáního. Hádžízáde také vyzval k více útokům a vyhnání USA z oblasti.

Záznam: Pohřeb generála Sulejmáního v TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

„Vypálení pár střel, zasažení (americké) základny nebo dokonce zabití Trumpa není dost cenné na to, aby vyvážilo krev mučedníka Sulejmáního,“ řekl ve státní televizi brigádní generál Hádžízáde. Podle něj odveta neskončí vypálením čtyř raket.

„Jediná věc, která může vyvážit jeho krev, je kompletní vyhnání Ameriky z oblasti,“ dodal generál, pod jehož velení spadají rakety, jimiž je Írán schopen zasáhnout americké základny v regionu.

Íránské střely mají dosah až 2000 kilometrů a v jejich dostřelu je několik amerických základen na Blízkém východě.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Kásim Sulejmání na fotografii z roku 2016

Slovní přestřelky

Že budou muset Američané stáhnout své vojáky z oblasti, je přesvědčen také šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Přeje si to Irák, na jehož území operuje asi 5000 Američanů. Zaríf v pondělí na Twitteru uvedl: „Začal konec zhoubné americké přítomnosti v západní Asii.“

„Chcete pořád naslouchat těm klaunům, kteří vám radí o našem regionu? A stále si představujete, že můžete zlomit vůli tohoto našeho národa a jeho lidu?" vzkázal Trumpovi. V jiném tweetu se záběrem ze smutečního rozloučení uvedl: „Viděl jste NĚKDY ve svém životě takové moře lidí?" stálo v jednom z nich nad leteckými snímky teheránských ulic zaplněných davy truchlících Íránců.

Už dříve označil za arogantního klauna amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Do Trumpa se zase pustil v neděli kvůli tomu, že pohrozil zničením 52 íránských pamětihodností. Upozornil, že je to v rozporu s mezinárodním právem. Podobně se vyjádřilo i UNESCO, které připomnělo, že Spojené státy podepsaly dohody, že při ozbrojených konfliktech uchrání kulturní památky.

Trump v pondělí svůj výrok hájil: „Umožnili používat nastražené nálože a vyhazovat do vzduchu naše lidi. A nám není dovoleno dotknout se jejich pamětihodností. Takto to nefunguje.“ současně uvedl, že Írán nikdy nebude mít jaderné zbraně.

Sulejmáního dcera Zeinab řekla, že Spojené státy mohou čekat pomstu: „Američané a sionismus by měli vědět, že mučednická smrt mého otce povede k probuzení fronty odporu, která jim přenese chmurný den a jejich domovy srovná se zemí.”

Budeme vraždit vaše děti, hrozí Američanům dcera zabitého generála Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Podobně jako Hádžízáde se vyjádřili i spojenci Íránu. Vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh řekl, že jedinou možnou odvetou za smrt Sulejmáního je vyhnání Američanů z regionu.

Zabitý generál udržoval s libanonským šíitským hnutím Hizballáh těsné kontakty, dozíral na jeho operace při jeho válce z Izraelem v létě 2006. Při jednom rozhovoru loni řekl, že on a Nasralláh unikli izraelskému pokusu o atentát, když se na ně v roce 2006 zaměřilo izraelské letadlo v Bejrútu.

Americké ozbrojené síly v pátek při náletu dronu zabily na Trumpův příkaz Suljemáního po příletu do Bagdádu.

NATO stojí za USA, i když nerozhodlo o útoku

NATO stojí jednotně za Spojenými státy, uvedl po mimořádném jednání velvyslanců členských zemí aliance generální tajemník paktu Jens Stoltenberg a dodal: „Je to rozhodnutí USA. Není to rozhodnutí, k němuž by dospěla globální (protiteroristická) koalice nebo NATO."

„Spojenci dnes jednotně vyzvali ke zdrženlivosti a snížení napětí. Nový konflikt by nebyl v ničím zájmu. Írán musí upustit od dalšího násilí a provokací,” řekl ještě s tím, že by Írán nikdy neměl získat jadernou zbraň.

Nyní pozastavenou výcvikovou misi v Iráku aliance podle Stoltenberga obnoví, až to bude situace umožňovat.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám