Hlavní obsah

Sestřelili jsme Húsíům dvanáct dronů, hlásí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm dronů nad Rudým mořem, jeden nad Adenským zálivem a čtyři v pevninské oblasti Jemenu ovládané húsíjskými rebely sestřelila americká armáda. Cílem operace bylo chránit svobodu plavby, oznámilo regionální armádní velitelství CENTCOM podle listu The Jerusalem Post.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americká obchodní loď Genco Picardy po útoku húsíjského dronu (leden 2024)

Článek

Velitelství podle The Jerusalem Post uvedlo, že „americké síly identifikovaly dron v oblastech Jemenu kontrolovaných húsíjskými povstalci a dospěly k názoru, že představují bezprostřední hrozbu pro obchodní plavidla a lodě amerického námořnictva v regionu“.

Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Foto: ČTK/AP

Husíové u jemenského hlavního města Saná

Spojené státy a Británie na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit výpady vůči plavidlům se jim však stále nepodařilo.

Akce Húsíů vedly k omezení námořního obchodu v oblasti a ke zvýšení cen ropy. Podle magazínu Forbes firmy budou muset do ceny zboží promítat vyšší náklady na dopravu, protože přepravní společnosti volí delší cestu kolem jihoafrického mysu Dobré naděje.

Námořní cesty spojující Evropu s Asií se tím prodlužují přibližně o tři tisíce až 3500 námořních mil (5500 až 6500 km). Lodě tak jsou na cestě zhruba o deset dní déle a náklady na palivo se na jednu cestu zvyšují asi o jeden milion dolarů (22,6 milionu korun).

USA opět likvidovaly vzdušné zbraně Húsíů útočících v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám