Hlavní obsah

Sebevražedný útok u kábulského letiště cílil na konvoj NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sebevražedný atentátník zaútočil v neděli ráno na kontrolním stanovišti u mezinárodního letiště v Kábulu. Jeho terčem se stal konvoj vozidel evropské policejní výcvikové mise (EUPOL). Podle informací policie a nemocničních zdrojů byli zabiti tři lidé - jeden cizinec ve voze EUPOL a dvě Afghánky - a 18 dalších osob utrpělo zranění. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útok u kábulského letiště cílil na konvoj NATOVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí EUPOL Sari Haukkaová-Konuová potvrdila, že v konvoji jely dva vozy EUPOL, útokem bylo zasaženo jen jedno auto.  "Všichni členové mise, kteří byli ve vozidle, jsou na bezpečném místě a zranění neohrožují jejich životy," řekla mluvčí.

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikkí oznámil, že zabity byly dvě afghánské ženy, které označil za "kolemjdoucí". Zraněno bylo podle něj osm žen, sedm mužů a tři děti. Tuto bilanci podle agentury AFP potvrdil i zástupce ředitele nedaleké nemocnice, kam byli zranění převezeni.

Policejní mluvčí Ebadulláh Karímí podle agentury Reuters řekl, že sebevražedný útočník ve voze značky Toyota Corolla najel do konvoje zahraničních vozů na cestě vedoucí z kábulského letiště na nedalekou základnu NATO. Místo útoku bylo vzdáleno asi 200 metrů od hlavního vstupu na letiště.

Radikální hnutí Tálibán stojí za většinou násilností v zemi. Ve středu večer obsadili jeho ozbrojenci jeden z kábulských hotelů, při zásahu afghánských bezpečnostních složek zahynulo nejméně 14 lidí, z toho devět cizinců. V dubnu zahájil Tálibán svou letní ofenzivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám