Hlavní obsah

Sankce ustojíme celé roky, vzkázal Západu Ahmadínežád

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v úterý prohlásil, že ropné embargo na dovoz íránské ropy do západních zemí nebude mít pro Teherán žádný dopad. Řekl, že Írán „přežije“ bez exportu suroviny až tři roky.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Chtějí embargovat naši ropu, aby nás oslabili, ale to se jim nepovede. Máme dostatečné devizové rezervy, a můžeme se tudíž obejít bez exportu jediného barelu ropy dva až tři roky,“ řekl v přístavním městě Bandar Abbás prezident.

Evropská unie přijala zákaz dovozu íránské ropy v lednu a zmrazila i účty íránské centrální banky, aby Teherán donutila upustit od svého jaderného programu v obavě, že jeho cílem je výroba jaderné bomby, což Írán popírá. Sankce se týkaly nových smluv o dovozu. Dosud platné smlouvy budou ukončeny k 1. červenci.

Některé smlouvy ruší Íránci sami. Ministerstvo pro ropný průmysl v úterý bez podrobností oznámilo, že pozastavilo prodej ropy do Řecka, podle televize Press TV byl omezen i vývoz do Španělska.

Do Evropské unie vyváží Írán asi 18 procent své ropy, uvedla agentura DPA. Největšími odběrateli jsou Řecko, Itálie a Španělsko. Z mimoevropských odbytišť jsou pro Írán nejdůležitější Indie, Japonsko, Jižní Korea a Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám