Hlavní obsah

Rusové vyjednávají v Ankaře se syrskými povstalci

Ankara

Zástupci Ruska a syrských povstaleckých skupin už týden jednají v tureckém hlavním městě Ankaře a osudu východního Aleppa, kde úspěšně pokračuje vládní ofenzíva proti rebelům. S odkazem na diplomatické zdroje o tom v pátek informoval britský deník The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři ve východním Aleppu odklízejí mrtvé po jednom z náletů.

Článek

Jednání se podle listu vedou o možném příměří a otevření koridorů pro humanitární pomoc a odchod extremistů z východních čtvrtí města, o které se vede řada měsíců tuhý boj.

Jak ale poznamenal deník, důvěra mezi jednajícími stranami je malá vzhledem k tomu, že se Rusové podíleli na bombardování Aleppa s mnoha civilisty, i když v posledních týdnech se zřejmě náletů nezúčastňovali a iniciativu převzali íránští spojenci syrského režimu podporovaní milicemi libanonského Hizballáhu.

Nedůvěru v povstalcích podle Guardianu také posílila dřívější zadržování bojovníků, kteří po dohodě z bojových zón dobrovolně odcházeli, ale syrští vojáci je na kontrolních stanovištích zastavovali a už je nepustili.

Povstalci na ústupu

Různé povstalecké skupiny ovládly východ Aleppa před čtyřmi lety. Nynější obléhání trvá pět měsíců. Odhaduje se, že v místech, o která se tvrdě bojuje, se stále nalézá okolo 200 000 civilistů. V okolí už přitom nefunguje ani žádná nemocnice poté, co ty poslední byly před pár dny vybombardovány.

Povstalci v uplynulém týdnu přišli o 40 procent svých držav v oblasti. Guardian napsal, že ve východním Aleppu je jich nyní okolo 8000, z nichž až 400 jsou radikálové z Džabhát Fatah aš-Šám (dřívější Fronta an-Nusra).

Související téma:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu dobyli město Ariha na severozápadě Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám