Hlavní obsah

Putin a Erdogan se dohodli na příměří v Idlibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan se ve čtvrtek po šestihodinovém jednání v Moskvě dohodli na novém příměří pro syrský Idlib. Po schůzce o tom informoval turecký list Hürriyet. Příměří má platit od půlnoci.

Foto: Sputnik, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem (vpravo)

Článek

Podle Erdogana se Ankara i Moskva shodly, že budou pracovat na tom, aby se Syřanům dostala potřebná pomoc. Turecký prezident ale současně zdůraznil, že si turecká armáda vyhrazuje právo odpovědět na jakékoli další útoky syrských vládních sil v oblasti.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Ministři zahraničí obou zemí Mevlüt Cavusoglu a Sergej Lavrov pak upřesnili podrobnosti úmluvy. Příměří má platit od půlnoci na stávající frontové linii. To znamená, že Turecko neuspělo se svým požadavkem, aby se syrská vládní vojska stáhla do hranic vytýčených při jednání v létě 2018 v Soči a turecké pozorovací posty zůstanou v týlu syrských vojsk.

Navíc bude zřízen 12 kilometrů široký koridor okolo dálnice M4, která se v Sarákibu odděluje od dálnice z Aleppa do Damašku a vede do Latákie, kde jsou ruské základny. Podrobnosti budou upřesněny během týdne a od 15. března na ní budou hlídkovat společné rusko-turecké patroly.

Putin hned na úvod otupil turecké výhrady, že při syrském náletu zahynulo 33 tureckých vojáků. „Ztráta života je vždy velkou tragédií. Naneštěstí, jak jsem vám už řekl po telefonu, nikdo včetně syrské armády nevěděl, kde jsou (turečtí vojáci). Potřebujeme jednat o tom, kam se situace dostala a aby se nic podobného neopakovalo a nezničilo to rusko-turecké vztahy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám