Hlavní obsah

Dramatické záběry z irácké svatby, na které zemřelo přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmatek, panika a strach. Tak by se daly vyjádřit první okamžiky poté, co na irácké svatbě minulý týden propukl masivní požár, během něhož zemřelo více než sto lidí a několik stovek dalších bylo zraněno. Irácké ministerstvo vnitra teď zveřejnilo záběry z této katastrofy, na kterých je vidět, jak novomanželé nevěří svým očím a jak se rodiče snaží zachránit své děti a rychle z místa utéct.

Svatba se proměnila v inferno - kamera zachytila, jak na svatebčany padaly ze stropu hořící gejzíryVideo: Reuters

 
Článek

Začátek videa ukazuje nevěstu a ženicha, kteří si užívají první novomanželský tanec na parketu, v jehož rozích jsou rozmístěna pyrotechnická zařízení chrlící efektní jiskry. Od nich zjevně chytil strop, protože po chvíli se nad hlavami svatebčanů objeví oheň, který se bleskovou rychlostí začne šířit celou budovou.

Zmatený pár sice ještě asi do dvacáté vteřiny videa pokračuje v tanci, hosté ale už nějakou dobu panikaří a hledají co nejrychlejší způsob, jak se z místa dostat. Záběry mnohokrát ukazují i rodiče, kteří se snaží popadnout a zachránit své děti.

Zhruba ve třetině videa se začnou plameny slavnostní místností rychle šířit a pálit všechno, co jim přijde do cesty. „Celá hala byla v plamenech během pár sekund,“ řekl pro agenturu AP muž, který se svatby účastnil.

Záběry z druhé kamery umístěné na vyvýšeném místě dále ukazují několik plně obsazených stolů, na které od stropu začne padat hustý dým, který se během krátké chvíle rozšíří po celé obřadní síni.

Konec videa patří záběrům z dronů, které zachytily zkázu obřadní haly ze vzduchu. Vedle budovy, která se podle snímků kompletně zhroutila, se nachází policejní auta a v blízkosti budovy také několik desítek lidí.

Nedbalost

K požáru došlo minulé úterý v irácké provincii Ninive kolem 22:45 místního času (21:45 SELČ). Podle iráckého ministerstva zdravotnictví byly příčinou smrti většiny obětí popáleniny nebo udušení.

Podle původní zprávy britské zpravodajské televize BBC nevěsta se ženichem nepřežili. Nové skutečnosti ale ukázaly, že jsou oba v pořádku.

„Požár byl způsoben neúmyslně a došlo k němu v důsledku hrubé nedbalosti,“ uvádí se ve výsledcích vyšetřování, na které odkazuje agentura Reuters. „Použití hořlavé výzdoby napomohlo rychlému rozšíření požáru a proměnilo sál v ohnivou kouli,“ uvedl na nedělní tiskové konferenci irácký ministr vnitra Abdul Amir Šammárí.

Podle vyšetřování pochybil také majitel sálu a jeho tři zaměstnanci, kteří do budovy vpustili 900 lidí, ačkoli byla určena pro maximálně 400 osob.

Ministr vnitra vyčíslil počet obětí na 107 a uvedl, že vyšetřovací komise navrhla, aby vláda poskytla finanční podporu rodinám mrtvých a zraněných.

Premiér země Mohammed Šía Súdání navštívil ve čtvrtek oběti požáru ve dvou místních nemocnicích a slíbil, že odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti.

Ohňostroj připravil v Iráku o život nejméně 100 svatebčanů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám