Hlavní obsah

Ohňostroj připravil v Iráku o život nejméně 100 svatebčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně sto lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. S odvoláním na irácká média o tom v noci na středu informovaly světové agentury. Příčinou mohl být ohňostroj. Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých.

Požár na irácké svatběVideo: Reuters

 
Článek

Mezi oběťmi je i nevěsta se ženichem, uvádí BBC.

Úřady zatím nesdělily, co je příčinou tragédie, první zprávy ale naznačují, že to mohou být ohňostroje vypálené během oslav, píše stanice Al-Džazíra na svém webu s odkazem na iráckou civilní obranu.

Oheň se podle médií rozšířil rozlehlou slavnostní síní, která byla zřejmě postavena z vysoce hořlavých stavebních materiálů, což mohlo přispět k jejímu rychlému zřícení. Na svatbě byly stovky lidí.

Budova začala hořet v úterý kolem 22:45 hodiny místního času (21:45 SELČ). Na videu z místa byli vidět hasiči, jak se snaží překonat ohořelé trosky budovy a hledají přeživší.

Jeden ze svědků popsal, jak po odpálení ohňostroje vzplála střecha budovy. „Celá hala byla v plamenech během pár sekund,“ řekl muž pro AP.

Podle iráckého ministerstva zdravotnictví byly příčinou smrti většiny obětí popáleniny, udušení nebo nedostatek kyslíku.

Na místo stále proudí sanitky, které převážejí zraněné do místní nemocnice. Před ní se shromažďují lidé ochotní darovat krev. Irácký premiér Muhammad Súdání vyzval úřady, aby „zmobilizovaly veškeré úsilí“ a poskytly pomoc těm, které tragická událost postihla.

Tragédie se odehrála v okrese al-Hamdáníja v provincii Ninive. To je převážně křesťanská oblast, která se nachází nedaleko města Mosul a asi 335 kilometrů severozápadně od metropole Bagdádu, podotkla agentura AP.

Jde o jeden z nejtragičtějších požárů v Asii za poslední 15 let. Více obětí si vyžádalo pouze pět dalších požárů, z toho nejvíce tragédie v textilní továrně v pákistánském Karáčí v roce 2012. Tehdy zemřelo 289 lidí.

Při požáru nelegálního skladu pohonných hmot v Beninu zemřelo nejméně 34 lidí

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám