Hlavní obsah

Přísavné miny použité k útoku na japonský tanker se nápadně podobají íránským

– Fudžajra

Přísavné miny, které byly minulý týden použité při útoku na japonský tanker Kokuka Courageous, byly nápadně podobné íránským. Uvedl to ve středu komandér a expert na výbušniny Sean Kido z 5. flotily amerického námořnictva. Dodal, že poškození tankeru neodpovídají zasažení letícím předmětem, o kterém mluvila posádka.

Íránské plavidlo u jednoho z napadených tankerůVideo: U.S. Central Command Public Affairs

 
Článek

„Přísavná mina, která byla použita při útoku, je rozeznatelná a je taky velmi nápadně podobná minám, které byly veřejně ukázány na íránských vojenských přehlídkách,“ řekl Kido. „Zajistili jsme biometrické informace, které mohou být použity pro trestní stíhání, jehož cílem bude učinit odpovědným jednotlivce,“ dodal.

Podle něj se podařilo z trupu lodi získat otisky prstů a ruky.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Komandér Sean Kido

Americké velitelství CENTCOM, pod které spadá i oblast Blízkého východu, už dříve zveřejnilo záběry íránského hlídkového člunu, který se přiblížil tankeru. Íránci podle záběrů z tankeru odstraňovali nevybuchlou minu. [celá zpráva] Po černobílých záběrech byl tento týden zveřejněn i barevný snímek pořízený vrtulníkem amerického námořnictva.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci íránských revolučních gard u tankeru

Na videu jsou rozeznatelní Íránci v uniformách revolučních gard. Další detailní fotografie ukázaly i místa, kde miny přidržovaly magnety, i díry po explozích.

Expert na výbušniny Kido také ukázal střepiny jedné miny a magnet, který byl sejmut z jednoho z napadených tankerů.

Foto: ČTK/AP

Otvor v trupu tankeru Kokuka Courageous, způsobený explozí miny.

Foto: ČTK/AP

Zbytek materiálu z přísavné miny na trupu japonského tankeru

Kido odmítl tvrzení posádky japonského tankeru, že plavidlo bylo zasaženo letícími předměty, jak uvedli její členové. [celá zpráva] Vysvětlil, že stopy na trupu lodi jasně ukazují na použití přísavné miny. Vyloučil i použití torpéda, protože to by zasáhlo trup pod čarou ponoru

Kromě japonské lodi se stal obětí útoku minulý čtvrtek i tanker patřící Norsku Front Altair, který utrpěl větší škody, protože po útoku začal hořet. [celá zpráva]

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Člen amerického vyšetřovacího týmu námořnictva ukazuje magnet z přísavné miny odstraný z trupu japonského tankeru

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Magnet z přísavné miny, který byl odstraněn z japonského tankeru.

Spojené státy naznačují, že za útokem stál Írán. Saúdská Arábie o tom nepochybuje. Teherán nicméně jakékoli zapojení do útoku popírá.

Čtvrteční útok na dva tankery po květnových útocích na čtyři lodě v oblasti Perského zálivu znamenají zhoršení bezpečnostní situace na trase ropných tankerů v Hormuzském průlivu. Napětí stouplo, když USA loni odstoupily od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovily sankce. Írán teď začal od dohody odstupovat také, ale tvrdí, že o vojenskou konfrontaci s USA neusiluje. To deklaruje i Washington s tím, že je připraven obnovit s Íránem jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám