Hlavní obsah

Při bombovém útoku v šíitské čtvrti Bagdádu zahynulo přes 70 lidí

– Bagdád • Aktualizováno

Při výbuchu nákladního automobilu plného výbušniny ve čtvrtek v Bagdádu zahynulo podle posledních údajů 76 lidí a dalších 212 utrpělo zranění. Útok se stal na přeplněném tržišti v šíitské čtvrti Sadr City, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní policejní a zdravotnické zdroje. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozi na tržišti v Bagdádu zemřelo přes 70 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Chladírenské vozidlo naplněné výbušninami bylo odpáleno na tržišti Džamila kolem šesté ráno (5:00 SELČ),” řekl policista Muhsín Saídi. „Mnoho lidí bylo zabito a kusy těl byly rozmetány na střechy okolních budov,” dodal. Automobil zřejmě řídil sebevražedný atentátník.

Řidič mikrobusu Hasan Hamíd který ráno projížděl okolo tržiště, řekl, že výbuch jeho vůz odhodil o 10 metrů až na chodník. "Byla to ta nejsilnější exploze, kterou jsem v životě viděl," popsal sedmatřicetiletý otec tří dětí z nemocničního lůžka, kde se ocitl kvůli zraněním od šrapnelů. "Viděl jsem, jak to vyhodilo do vzduchu několik aut a všude vypukl požár," dodal.

Foto: Reuters

Iráčtí hasiči hasí voizidlo na tržišti Džamila

Svědek agentuře Reuters řekl, že na místě je smícháno ovoce a zelenina s krví. Kusy těl zůstaly v kráteru.

Džamila na severovýchodním předměstí Bagdádu je jedním z největších tržišť ve městě.

Na internetu se objevilo prohlášení příznivců Islámského státu, kteří se k útoku hlásí s tím, že terčem byla „bašta podvodné armády a šíitských milicí”. Sadr je největší šíitská čtvrť ve městě.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Iráčenaé odnášejí oběť atntátu z tržiště

Útoky téměř na denním pořádku

Obyvatelé Bagdádu a jeho okolí jsou v poslední době téměř denně svědky a oběťmi bombových útoků, které páchají islamisté. Ti v uplynulém roce obsadili rozsáhlá území na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Civilisté na tržišti Džamila poničeném výbuchem

K jednomu nejkrvavějších útoků v zemi za poslední desetiletí došlo letos v červenci na tržišti ve městě Chán Baní Saad v provincii Dijála. Radikálové tam usmrtili 115 osob a dalších nejméně 170 jich zranili. Oběti, mezi nimiž bylo mnoho žen a dětí, zrovna slavily svátek íd al-fitr, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám