Hlavní obsah

Představitelé USA a Izraele vyjádřili obavy z jaderných aktivit Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Představitelé Spojených států a Izraele v úterý ve Washingtonu diskutovali o svých vážných obavách z jaderných aktivit Teheránu. Shodli se, že chování Íránu na Blízkém východě představuje významnou hrozbu. S odkazem na prohlášení Bílého domu o tom napsala agentura Reuters.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Jedna z požárem poškozených budov v továrně na obohacování uranu v Natanzu

Článek

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan a jeho izraelský protějšek Meir ben Šabbat se při jednání podle Bílého domu také shodli na vytvoření pracovní skupiny, jež se bude zabývat rostoucí hrozbou, kterou představují íránské dodávky dronů a řízených střel spojencům Teheránu.

Jaderného fyzika zabila tunu vážící zbraň. Špioni Mosadu ji po kusech pašovali do Íránu osm měsíců

Blízký a Střední východ

Rozhovory se konaly ve stejný den, kdy se zástupci světových mocností a Íránu ve Vídni sešli k třetímu kolu jednání o oživení jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Co je dnes, nemusí být zítra, varovali Izraelci Írán poté, co mu jedinou náloží zabrzdili jaderný program

Blízký a Střední východ

Od dohody jednostranně před třemi lety odstoupila vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a obnovila proti Íránu sankce. Ten pak začal dohodu porušovat, začal vyrábět více obohaceného uranu, než mu bylo povoleno a začal ho obohacovat na vyšší úroveň, než umožňovala dohoda.

Odpověď na vaše zlo. Budeme obohacovat uran na 60 procent, oznámil Írán

Blízký a Střední východ

Zbylí signatáři totiž nedokázali najít mechanismus, jež by obešel americké sankce.

Izrael kvůli obavám z íránského jaderného programu provedl několik útoků na jaderné zařízení v Natanzu a také atentát na íránského jaderného experta.

Reklama

Výběr článků

Načítám