Hlavní obsah

Předání věznice Bagrám Afgháncům bylo odloženo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánistán

Dlouho očekávané úplné předání kontroverzní americké věznice Bagrám u Kábulu afghánským úřadům, které se plánovalo na sobotu, bylo odloženo. Sdělilo to bez upřesnění afghánské ministerstvo obrany. Podle mluvčího jednotek USA v Afghánistánu se předávací ceremoniál zrušil, protože vládám obou zemí se v pátek nepodařilo dopracovat příslušnou dohodu.

Článek

Oznámení o odkladu přišlo krátce poté, co islámský sebevražedný atentátník zabil u budovy afghánského ministerstva obrany nejméně devět afghánských civilistů. [celá zpráva]

Spojené státy na základě první dohody o věznici loni předaly její správu Afgháncům, ale ponechaly si právo vetovat transfery a propouštění vězňů, které USA pokládají za zvlášť nebezpečné. Osoby zadržované v tomto zařízení Američany přitom nemají právo na soud, protože Washington je považuje za zajatce v rámci válečného konfliktu.

Americká armáda držela tisíce vězňů na své základně Bagrám, na základě dohody s afghánskou vládou z loňského března, ale část z nich převezla do vězeňských zařízení pod afghánskou kontrolou. Mnoho Afghánců ale v Bagrámu zůstává za mřížemi.

Symbol americké okupace

Afghánský prezident Hamíd Karzáí kritizuje americké síly, že nadále drží některé Afghánce ve vazbě. Washington je ale přesvědčen, že afghánské úřady nejsou připraveny převzít všechny vězně a řádně se o ně postarat. Podle AP se hlavně obává, že afghánské úřady budou propouštět přívržence Talibanu ve snaze o národní usmíření. "Pracujeme dále na detailech předání věznice vládě Afghánistánu," řekl Jamie Graybeal.

Ujistil, že Spojené státy jsou i nadále odhodlány předat věznici a všechny tamní afghánské vězně, jakmile bude "plná dohoda".

Věznice Bagrám, která si vysloužila přídomek "afghánské Guantánamo", je spojována s řadou obvinění z týrání vězňů. Její oficiální označení je vazební středisko Parván a leží asi 40 kilometrů od hlavního města Kábulu. Umístěna je vedle velké americké vojenské základny Bagrám, kde ji americká armáda založila před deseti lety a od té doby se pro mnoho Afghánců stala symbolem americké okupace země.

Reklama

Výběr článků

Načítám