Hlavní obsah

Tálibán se americkému ministrovi připomněl sebevražedným atentátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Sebevražedný atentát před afghánským ministerstvem obrany si v sobotu ráno vyžádal podle místní policie nejméně devět mrtvých a 14 raněných Afghánců. Americký ministr obrany Chuck Hagel, který je od pátku na návštěvě Afghánistánu, je v pořádku na jiném místě Kábulu, ujistil Pentagon. K útoku se přihlásilo afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán.

Exploze před afghánským ministerstvem obrany si vyžádala několik lidských obětíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Útok podle agentury Reuters svědčí o stálé hrozbě místních islamistů v době, kdy se zahraniční spojenci Kábulu v čele s USA chystají postupně odejít ze země. Navíc se tak stalo během první návštěvy nového šéfa Pentagonu v Afghánistánu.

"Útok nebyl veden přímo na něj (Hagela). Chtěli jsme mu ale vzkázat, že jsme stále s to udeřit v Kábulu, a to i v době, kdy je zde vysoký představitel americké obrany," uvedl Tálibán v prohlášení.

Hagel je v bezpečí

Hagel byl podle mluvčího Pentagonu v době výbuchu v objektu koaličních sil jinde v Kábulu a je v pořádku a na bezpečném místě.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany řekl, že silnou explozi asi 30 metrů od hlavní brány ministerstva způsobil sebevražedný útočník před 9:00 místního času (5:30 SEČ), kdy na ministerstvu začíná pracovní směna. Po explozi následovala zatím blíže neupřesněná přestřelka.

"Jsou tu civilní oběti, ale ne mezi zaměstnanci ministerstva obrany," prohlásil mluvčí úřadu. Podle něj útočník přišel pěšky, podle jiných zdrojů přijel na kole. Mluvčí policie upřesnil, že dva zaměstnanci ministerstva jsou mezi zraněnými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám